Naslovna Grad 20-ta godišnjica župe bl. Ivana Merza u Slatini

20-ta godišnjica župe bl. Ivana Merza u Slatini

132
0

U župnoj crkvi 22. lipnja 2023. proslavljena je 20-ta godišnjica osnivanja druge slatinske župe blaženog Ivana Merza (1896.-1928.). Osnovana je dekretom požeškog biskupa dr. Antuna Škvorčevića na isti dan 22.06.2003. kada je papa Ivan Pavao II. u Banja Luci proglasio blaženim katoličkog laika prof. dr. Ivana Merza.

To je prva župa u Hrvatskoj i svijetu koja za titular ima ovog mladog laika koji je cijeli život posvetio odgoju mladeži u svjetlu katoličke vjere, postavši 1922. prvim predsjednikom Hrvatskog orlovskog saveza (dio Katoličke akcije pod vodstvom biskupa Mahniča na početku 20. stoljeća). Geslo ovog pokreta kojeg je poslije preuzela i križarska organizacija bila je „Žrtva – Euharistija – Apostolat“. Jedna od vodećih osoba u ovom pokretu bila je nastavnica Marica Stanković (1900.-57.), predsjednica Velikog križarskog sestrinstva, koja je svoje prve učiteljske godine (1926.-28.) provela u Građanskoj školi tadašnje Podr. Slatine. Obje ove osobe umrle su u očima vjernika kao Božji ugodnici zbog velikih napora, žrtava, pa i robije koju su podnijeli se svoju katoličku vjeru.

Nova župa nastala zbog toga što je broj vjernika katolika u Slatini nakon Domovinskog rata porastao na više od 10.000 dolaskom novih vjernika iz BiH i Vojvodine. Zato se je postojeća „župa majka“ sv. Josipa podijeljena na dva dijela, od kojih je novoj župi bl. Merza pripao zapadni dio grada Slatine i sela Senkovac, Medinci, Markovo, Grabić i Ivanbrijeg. Za prvog upravitelja župe imenovan je 2003. župnik župe sv. Josipa mons. Vlado Škrinjarić.

Župa nije imala svog bogoslužnog prostora pa svu sve pastoralne i liturgijske potrebe događale u župi sv. Josipa. Drugi upravitelj župe vlč. Ivica Razumovića imenovan u srpnju 2007., uređuje bogoslužni prostor u bivšem mjesnom domu popularno zvanom „3. rajon“ na početku ulice Ive Tijardovića (nekadašnja Poljska). On je počeo i prikupljati dokumentaciju za izradu elaborata i građevinske dozvole za novu crkvu. Povjerenstvo je odlučilo da će lokacija nove crkve biti na bivšem stočnom sajmištu čime bi se u Slatini formirao drugi gradski centar. Papa Benedikt XVI. u svom pastoralnom pohodu u Zagrebu 05.06.2011. blagoslovio je kamen temeljac buduće crkve.

Treći upravitelj župe preč. Nikola Jušić dolazi u Slatinu sredinom kolovoza 2012. Na blagdan Ivana Merza 10.05.2013. požeški biskup dr. Antun Škvorčević blagoslivlja gradilište nove crkve, a izgradnja počinje 13. srpnja iste godine. Te godine izgrarđen je i vanjski oltar na kojima se služe Sv. mise prigodom većih blagdana kada je lijepo vrijeme. Na Veliki četvrtak 2014. održana je prva Sv. misa u još nedovršenom prostoru nove crkve. U prosincu iste godine blagoslovljena su 3 nova zvona i toranjski sat. Do 2020. slijede i ostali radovi na uređenju crkve, postavljanje grijanja, razglasa, struje, kamenog poda, oltara, ambona, klupa, križnog puta, uređenje pjevališta, kompletna rasvjeta crkve i dr.

Ova mlada župa iznjedrila je dva mladomisnika molitvama i vjerom svog vjerničkog puka. To su Ivan Rončević koji je mladu misu ima 01.07.2018. i Viktor Jaković 25.07.2021. Župnu crkvu bl. Ivana Merza je 14.11.2021. posvetio naš biskup Škvorčević.

U župi je od njenog osnutka kršteno 816 djece, 298 parova je vjenčano, a umrlo je 996 župljana. Sakramente Sv. Pričesti i Sv. Potvrde primilo je više od 2.500 djece.

Župa pod mudrim i predanim vodstvom župnika Nikole Jušića nastavlja svoj pastoralni put vjere, nade i ljubavi čineći dobro svim potrebitima i svakodnevnom Sv. misom i molitvom za sve župljane i osobe slatinskog kraja kako bi se obratili i postigli spasenje svojih duša u vječnom Božjem zagrljaju.

Vladimir Jelenčić

(132)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr