Naslovna Grad 12. svibnja je Međunarodni dan sestrinstva

12. svibnja je Međunarodni dan sestrinstva

58
0

Medicinske sestre i primalje imaju važnu ulogu u zdravstvenom sustavu. Svoj su život posvetile brizi za potrebite, pružaju kvalitetnu i sigurnu zdravstvenu njegu, a njihova je edukacija temeljena na dokazima i cjeloživotnom učenju. Svijetu je, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, potrebno još 9 milijuna medicinskih sestara i primalja da bi se do 2030. godine dosegla sveobuhvatna, univerzalna zdravstvena zaštita.

Zato je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 2020. godinu proglasila Međunarodnom godinom medicinskih sestara i primalja kako bi im odali počast u javnosti o njihovoj važnosti.

Medicinske sestre diljem svijeta slave Međunarodni dan sestrinstva, koji se obilježava na dan rođenja Engleskinje Florence Nightingale (1820-1910), začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije. Ona je ujedno uz Henry Dunant-ta i jedan od temeljnih stupova Međunarodnog pokreta Crvenog križa, čiji početak se bazirao na nepristranoj pomoći ranjenicima bez obzira na pripadnost u sukobima.

U cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj za medicinske sestre i tehničare ovo je bilo izuzetno zahtjevno razdoblje, koje, nažalost još nije završilo. U našoj zemlji ih je oko 40 tisuća, nedostaje ih od 8 do 12 tisuća i potreba je sve veća.

U pandemiji bolesti COVID-19 medicinske sestre dale su veliki obol, jer su radile u iznimno teškim uvjetima i pristupale svim svojim zadaćama vrlo hrabro i marljivo. Prve su bile u kontaktu s pacijentima, boravile s njima, provodile su sate i sate u zaštitnoj opremi što nikako nije lako, ali je makar sigurno. Najteže im je bilo, što su pacijenti tražili ljudski kontakt, razgovor, a u ovoj situaciji to im nisu mogle ponuditi.

Rad liječnika bio bi nepotpun, u mnogim slučajevima nemoguć, a zasigurno i manje uspješan bez suradnje s med. sestrama i bez njihovog profesionalnog i ljudskog angažmana. Liječnici i sestre su u zajedničkom radu upućeni jedni na druge i zajedno dijele sudbinu hrvatskog zdravstva i društva u cjelini. Poznato je svima da da rad med. sestara i tehničara u Hrvatskoj nije pravedno i pravično vrednovan, zato ih tako puno odlazi tražiti posao u državama zapadne Europe.

Stoga im upućujemo veliko HVALA na entuzijazmu, požrtvovnosti i ljubavi koju svakodnevno pružaju ljudima sa zdravstvenom potrebom. Uz čestitku izražavamo i želju da se što prije uspiju izboriti za poziciju u društvu koju svojim znanjem, radom i posvećenosti ljudima i zaslužuju.

Vladimir Jelenčić

(58)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr