Naslovna Novo 12. Memorijalni maraton Da se ne zaboravi Baranja ’91 . Osijek – Batina

12. Memorijalni maraton Da se ne zaboravi Baranja ’91 . Osijek – Batina

29
0

Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije “Glasnici istine” pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, a u suradnji sa općinom Draž, organizirala je u subotu 19.08.2023. godine, 12. Memorijalni maraton od Osijeka do Batine pod nazivom “Da se ne zaboravi Baranja ’91”.

Uz članove udruge Glasnici istine: Pavu Tutenova, Zlatka Miloševića, Nenada Pelengića i Maria Kovača, na memorijalnom maratonu sudjelovali su i stalni sudionici Zlatko Romanović iz Antunovca, Ivica Lenard iz Josipovca, Robert Kasumović iz Osijeka, Csaba Karakas iz Vardarca, te po prvi puta Dino Krajcar iz Kneževih Vinograda i Josip Bukovac iz Nove Bukovice uz logističku podršku Marine, Anite i Brigite Tutenov.

Na svom putu do Batine svake godine sudionici ovog maratona odaju počast svim poginulim i nestalim braniteljima kao i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu simboličnim paljenjem svijeća i polaganjem vijenca ispred Spomen obilježja.

Tako su ispred Drvenog križa na Biljskoj cesti paljenjem svijeća odali počast svim baranjcima poginulim u obrani grada Osijeka, a također odana je počast  kod Spomen obilježja trojice poginulih osječkih branitelja.

U Bilju su maratonce dočekali: Željko Cickaj načelnik općine Bilje, Ivan Pilinger predsjednik Policijske udruge branitelja Baranje, Damir Buček službenik Jedinstvenog  upravnog odijela te  hrvatski branitelji iz Bilja.

Tradicionalno sudionici ovog događaja zastaju u Vardarcu kod obitelji Bočkai, Elizabete i Ištvana koji od prvog memorijalnog maratona  2011. godine u svome domu pripremaju okrjepu maratoncima.

U Grabovcu su maratoncima doček  i okrjepu pripremili načelnik općine Čeminac Danijel Rešetar, Zoran Lulić ratni dozapovjednik 61. lad PZO Koprivnica  bojnik u miru i počasni predsjednik istoimene udruge te Josip Špoljarec predsjednik DVD-a Grabovac.

Ispred Spomen obilježja u Grabovcu simboličnim paljenjem svijeća odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i mještanima Grabovca.

U Kneževim Vinogradima doček i okrjepu maratoncima pripremila je općina Kneževi Vinogradi, a pozdravne riječi sudionicima maratona uputio je načelnik općine Kneževi Vinogradi Vedran Kramarić uz kojeg su bili kao i godinama prije nazočni u dočeku  Tihomir Krajcar, Igor Keri i Božo Rastija.

Na ciljnom odredištu u Batini, u batinskoj luci na Dunavu sudionike 12. Memorijalnog maratona “Da se ne zaboravi Baranja ’91” dočekali su: ispred Ministarstva  hrvatskih branitelja Stipo Rimac  izaslanik potpredsjednika vlade RH i ministra hrvatskih  branitelja Tome Medveda, Filip Golubov predsjednik turističke zajednice općine Draž, te Valentina Matijević predstavnica općine Draž, a svojim dolaskom podršku Glasnicima istine iskazali su i slatinčani Krunoslav i Mirela Bot, te predsjednik UDHOS-a Baranja Zlatko Jožef.

Simboličnim puštanjem vijenca u Dunav odana je počast svim poginulim i nestalim Baranjcima u Domovinskom ratu.

Po završetku ovog događaja na svečanom domjenku u Gajiću u poznatom  izletištu “Carev podrum” svim sudionicima i zaslužnima za pomoć u organizaciji svečano su uručili zahvalnice Pavo Tutenov predsjednik udruge “Glasnici istine”, Eva Balatinac predsjednica Općinskog vijeća općine Draž, te Stipo Rimac izaslanik ministra hrvatskih branitelja  zahvalnice.

Pavo Tutenov
Foto: Mario Kovač

(29)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr

 

Tagovi: