Naslovna Novo VPŽ kreće u nabavku uređaja za brzo otkrivanje korona virusa

VPŽ kreće u nabavku uređaja za brzo otkrivanje korona virusa

85
0

Gledajući broj zaraženih od korona virusa, Virovitičko-podravska županije je jedna od onih HR županija koja je zabilježila mali broj zaraženih. Uostalom, bili su posljednje HR županija u kojoj se pojavio COVID 19, a do petka 10. srpnja 2020. godine, zabilježeno je 12-ero zaraženih. U Stožeru civilne zašite Virovitičko-podravske županije, ističu kako je to i zbog savjesnog ponašanja stanovnika ove županije, ali i zbog, na vrijeme provođenih epidemioloških i sigurnosnih mjera.


U vremenu kada se nagovještava „drug val“, u Virovitičko-podravskoj županiji razmišljaju i o tom vremenu. Naime, Virovitičko-podravska županija kreće u nabavku uređaja za otkrivanje korona virusa.

– Nama je zdravlje i sigurnost naših stanovnika na prvom mjestu jer to nema cijenu. Kada nekome treba hitna operacija, neće morati čekati na rezultat testiranja ima li COVID 19 i do drugi dan, već će rezultat imati brzo i time spašavamo živote ljudi. Osim toga, zašto trošiti i dragocjeno vrijeme i resurse, ako to sve možemo imati tu kod nas u našoj županiji – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović, podcrtavajući kako je u samo zadnje dvije godine, uz podršku Vlade RH, Virovitičko-podravska županija izgradila i opremila novu dnevnu bolnicu u Virovitici, nabavila magnetsku rezonancu i novi CT uređaj, uz opremanje i obnovu mnogobrojnih ambulanti doma zdravlja.

A što će to značiti za bolju epidemiološku sliku stanovnika Virovitičko-podravske županije, kazao nam je i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok VPŽ dr. Miroslav Venus.

– Sredstvima Virovitičko-podravske županije nabavit će se automatizirani PSR uređaj koji će moći detektirati korona virus. Dodatna vrijednost uređaja je ta da će se s njim moći raditi različiti spektar analiza, a ne samo na COVID 19. Taj uređaj bit će u Zavodu za javno zdravstvo Sveti Rok VPŽ, a očekujemo kako ćemo ga dobiti u rujnu ili listopadu. Gledajući pak COVID 19, značajno će se ubrzati dobivanje rezultata testova. Danas je situacija s uzimanjem uzoraka za korona virus sljedeća. Ujutro, od recimo 8,00 do 9,00 sati, uzimamo uzorak, stavljamo na podlogu, transportiramo u Zagreb. Ovisno o gužvi, rezultate nekada dobijemo isti dan, obično tek drugi, a nekada je znalo proći i više od 24 sata da dobijemo rezultate. S ovim novim uređajem, trebat će nam dva do četiri sata od uzimanja uzorka do dobivenog rezultata. No, osim toga, danas možemo uzorke uzimati samo od osam do devet sati ujutro, a kada budemo imali svoj uređaj, moći ćemo to raditi u bilo koje doba dana, a time značajno podižemo i razinu sigurnosti i zdravstvene brige i skrbi za naše stanovnike. Gledajući i potencijalni dolazak „drugog vala“, ovo je odličan potez – zaključio je dr. Miroslav Venus. (vpz.hr, Fotografija: Ilustracija)

(85)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr