Naslovna Novo Svečanost u EU parlamentu povodom desetljeća europskog članstva Hrvatske

Svečanost u EU parlamentu povodom desetljeća europskog članstva Hrvatske

14
0

Posebnom svečanošću u Europskom parlamentu, uz otvorenje prigodne izložbe fotografija, obilježeno je desetljeće hrvatskog članstva u Europskoj uniji. Na događaju u organizaciji hrvatskog eurozastupnika Resslera govorili su predsjednica Europskog parlamenta Metsola, potpredsjednica Europske komisije Šuica, ministrica turizma i sporta Brnjac kao izaslanica predsjednika Vlade Plenkovića te predsjednik Kluba europskih pučana Weber.

U govoru na otvaranju izložbe zastupnik Ressler osvrnuo se na teški povijesni put koji je Hrvatska morala proći kako bi se vratila u Europu gdje civilizacijski i pripada. Prije samo tri desetljeća morali smo se braniti od ratne agresije i izboriti svoju slobodu, neovisnost i europsku orijentaciju.

„Znamo da je još puno toga pred nama, ali možemo biti ponosni na postignuća. Desetljeće europskog članstva za Hrvatsku je bilo desetljeće ubrzanog razvoja, rasta i uže integracije. Nasuprot svim onim floskulama da će europsko članstvo rastočiti teško izborenu državnost, desetljeće iza nas pokazuje upravo suprotno. Hrvatska je danas sigurnija, snažnija i uvaženija nego što je bila ikada u svojoj modernoj povijesti.“

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola u svom je govoru istakla da je prije deset godina Hrvatska ulaskom u Europsku uniju utjecala na tijek svoje, ali i europske povijesti, a da je ove godine učinila isto pridruživanjem Schengenu i uvođenjem eura. „Nikad niste bježali od promjena zato što ste vjerovali u Europu“, istaknula je u svom govoru.

Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, prisjećajući se hrvatskog ulaska u Europsku uniju, istaknula je ponos na sve što je postignuto, naglašavajući Pelješki most. “Hrvatsko pristupanje Europskoj uniji ponosan je trenutak za sve nas, primjer hrvatske i europske uspješne priče. Put do uspjeha nije uvijek lak i jednostavan. No Hrvatska je uspjela i danas smo otporniji nego ikad prije. Zajedno s našim europskim partnerima spremni smo suočiti se sa svim izazovima koji dolaze”, poručila je Dubravka Šuica.

Izložba u autorstvu foto-agencije Pixsell dočarava neke od posebno pamtljivih trenutak u posljednjih deset godina, scene koje su Hrvatsku ispunile s ponosom i ujedinile kao naciju, od velikih sportskih uspjeha, hrvatskih turističkih bisera, europskih projekata koji transformiraju Hrvatsku, ali i kriza poput razornih potresa i pandemije. Svečanost je svojim izvedbama obogatila i Klapa Sinj, a ceremoniji je prisustvovao niz drugih zastupnika u Europskom parlamentu, saborskih zastupnika, župana, gradonačelnika i načelnika iz Hrvatske.

Matej Brečić

(14)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr