Naslovna Novo Simulirana vježba Civilne zaštite – Slavonija 2024.

Simulirana vježba Civilne zaštite – Slavonija 2024.

29
0

Danas je održan prvi dan simulirane vježbe Civilne zaštite RH „Slavonija 2024“ za VPŽ na jezerima Slanac i Javorica. Sutra se akcija održava na rijeci Dravi kod Križnice.

Osim na našoj županiji ova vježba istodobno je održana i u ostale 4 slavonske županije, a baza cijele operacije, tj. zapovjednički stožer CZ postavljen je u Bizovcu.

Prvi dio akcije održan je na jezeru Slanac, a koordinaciju akcije vodio je Josip Job, voditelj Službe CZ Virovitica sa suradnicima.

U akciju su sudjelovali profesionalni i dobrovoljni vatrogasci iz Slatine na čelu s zapovjednikom Tomislavom Uherom koji su imali zadatak pretraživati teren čamcem i potražnim timom K9 tragajući za stradalnicima od poplave.

Veliku ulogu imali su potražni pas Billy i njegov vodič Tomislav Medved koji je pronašao sve skrivene „stradalnike“.

Njih je simuliralo 12 učenika 8c. i 8d. OŠ E. Kumičića iz Slatina koje je angažirao intervencijski tim Crvenog križa VPŽ.

U timu su bili 4 profesionalca i 2 volontera CK Slatina koji su imali zadatak razmjestiti i sakriti „stradalnike“ po terenu, a po njihovom pronalasku prihvatiti ih, trijažirati, pružiti okrjepu i evidentirati.

Veoma smo zahvalni ovim mladim djevojkama i mladićima iz OŠ koji su vrlo ozbiljno odigrali svoje uloge slušajući upute nadređenih.

Osim njih u akciji su sudjelovao policijski tim Policijske postaje iz Slatine i tim Hitne medicinske službe iz Slatine.

Na poziv koordinatora Joba došao je tim od 14 osoba Državne intervencijske postrojbe iz Zagreba u zapovjednom komunikacijskom vozilu i sa 2 čamca.

Njihov zadatak bio je da dronom i čamcima pretražuju jezera i pronalaze „utopljenike“ koji su scenarijem vježbe također predviđeni. Po završetku akcije na jezeru Slanac kraj Donjih Kusonja drugi dio vježbe nastavljen je na jezeru Javorica kraj Slatine.

Cijelo vrijeme u realnom vremenu održavana je komunikacija sudionika vježbe na terenu radio vezom i internetom sa stožerom u Bizovcu.

Ova vježba odrađena je na obje lokacije u vremenu od 9,00 do 14,00 sati i pokazala izvanrednu suradnju svih operativnih službi Civilne zaštite slatinskog kraja.

Iz elaborata vježbe koji potpisuje ravnatelj CZ RH dr.sc. Damir Trut: “Terenska vježba “Slavonija 2024” organizira se pod pokroviteljstvom Ravnateljstva civilne zaštite RH u sklopu godišnjeg plana državnih vježbi za 2024. godinu. Vježba je namijenjena testiranju i unaprjeđenju procedura za reagiranje u slučaju poplava, s posebnim naglaskom na traganje i spašavanje. Područje Slavonije, zbog svoje geografske položenosti i hidroloških karakteristika, povremeno je izloženo rizicima od poplava koje mogu imati značajne posljedice na stanovništvo i infrastrukturu. Stoga je od iznimne važnosti kontinuirano razvijati i testirati kapacitete lokalnih, regionalnih i nacionalnih snaga za civilnu zaštitu kako bi se osigurala maksimalna pripremljenost i efikasnost odgovora u realnim situacijama. Ova vježba okupit će pripadnike Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, lokalne snage civilne zaštite, vatrogastva, Hrvatske gorske službe spašavanja, Crvenog križa, policije i hitne medicinske pomoći. Aktivnosti će se odvijati na više lokacija unutar pet županija, gdje će se simulirati različiti scenariji poplava i provoditi operacije spašavanja unesrećenih i zatočenih osoba. Cilj vježbe je osnažiti suradnju i koordinaciju između različitih službi, poboljšati komunikacijske protokole i testirati operativnu sposobnost službi da djeluju u sklopu integriranog sustava upravljanja incidentima koristeći modernu tehnologiju i opremu. Posebna pozornost bit će usmjerena na testiranje komunikacijskog sustava TETRA i sustava NICS (Next Generation Incident Command System), koji su ključni za upravljanje i koordinaciju tijekom izvanrednih situacija. Kroz ovu vježbu, sudionici će imati priliku razmijeniti znanja i iskustva, te kroz praktičan rad razviti vještine potrebne za brzo i učinkovito reagiranje na poplave, čime se doprinosi povećanju sigurnosti i zaštite stanovništva u Republici Hrvatskoj.”

Vladimir Jelenčić

(29)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr