Naslovna Grad Punoljetna župa bl. Ivana Merza

Punoljetna župa bl. Ivana Merza

308
0

Ovih dana nova slatinska župa bl. Ivana Merza postala je punoljetna, tj. proslavila je 18 godina postojanja u svojoj matičnoj Požeškoj biskupiji. I biskupija i župa utemeljene su po velikom papi sv. Ivanu Pavlu II., koji je toliko volio hrvatski narod jer ga je u svom pontifikatu (1978. – 2005.) pastoralno pohodio čak 5 puta (tri puta u Hrvatskoj i dva puta u Bosni i Hercegovini). Požeška biskupija utemeljena je 5. srpnja 1997. godine njegovim apostolskim pismom (bulom) Preslavno djelo evangelizacije. Voljeni papa na svom 2. pohodu BiH 22. lipnja 2003. u Banja Luci proglasio je blaženim prvog laika Rimokatoličke crkve u hrvatskom narodu prof. Ivana Merza (1896.-1928.) Ivan Merz – Wikipedija.

Istoga dana navečer, po povratku iz Banja Luke sa slavlja beatifikacije požeški biskup mons. Antun Škvorčević potpisao je dekret o osnutku nove župe u Slatini pod zaštitom blaženog Ivana Merza. To je prva župa u Hrvatskoj i svijetu koja nosi ime toga velikana duha, štovatelja Euharistije i apostolata mladeži. Nastala je cijepanjem postojeće župe sv. Josipa (utemeljene 1919.) na dva dijela zbog povećanog broja vjernika koji su se tijekom godina od 1991. naselili kao izbjeglice u slatinskom kraju (najviše iz BiH, Srijema, Kosova i drugih krajeva Hrvatske). Župa osim zapadnog dijela Slatine obuhvaća i naselja Ivanbrijeg, Senkovac, Grabić, Markovo i Medinci.

Privremeni upravitelj nove župe od osnutka do 2007. bio je tadašnji župnik župe sv. Josipa mons. Vladimir Škrinjarić . Prvi prostor za služenje sv. Misa i druge vjerničke susrete bio je Dom III. rajona na uglu ulica I. Tijardovića i B. Radića. Prostor se za misna slavlja i vjerničke susrete aktivirao se tek dolaskom drugog župnika mladog svećenika Ivice Razumovića. On je dao napraviti projektnu dokumentaciju i isposlovao građevinsku dozvolu za izgradnju nove crkve bl. Ivana Merza. Za nju je određena lokacija na nekadašnjem sajmištu, danas Trg R. Boškovića.

Samo građenje zgrade nove crkve vodio je sadašnji župnik Nikola Jušić, kanonik Stolnog kaptola požeškog koji je službu župnika župe bl. Merza preuzeo 2012. Izgradnja je počela blagoslovom gradilišta 10. svibnja 2013., već je pred Uskrs 2014. u nedovršenoj crkvi služena prva sv. Misa. Velikim zalaganjem prečasnog Jušića tijekom proteklih godina crkva je opremljena s 3 nova zvona, 14 reljefnih postaja križnog puta akadem. kipara Hrvoja Ljubića, novim klupama, podom od kamenih ploča, uređena je prostrana sakristija sa sanitarnim čvorem, kor za pjevače, asfaltirano parkiralište, natkriveni vanjski prostor za bogoslužje i dr. Veliki je to i skup građevinski zahvat koji je jako brzo dovršen zahvaljujući izdašnim donacijama biskupije, grada, županije, vjernika, slatinskog kanonika pok. Milana Balenovića i projektima za koje je posredovao tadašnji dužnosnik u Vladi RH Slatinčanin Tomislav Boban.

Ostalo je još dosta toga za napraviti, ali zgrada crkve je funkcionalna slatinska ljepotica s prepoznatljivim kineskim krovom. Za uređenje okoliša sadnjom ukrasnog cvijeća i grmova revno se brine župnik sa suradnicima, a crkvu svake subote već 10-tak godina čisti ista grupa marljivih vjernica. U crkvi se zbog dobre akustike održavaju kulturni događaji (naviše koncerti, kazališne predstave i dr.).

Ova mlada župa „rodila“ je za sada i dva sina svećenika: Ivana Rončevića zaređenog za Požešku biskupiju 2019. i Viktora Jakovića zaređenog 19.06.2021. za biskupiju Česke Budejovice. Njegova mlada Misa održat će se u župnoj crkvi u nedjelju 25. srpnja. Oba svećenika formirani su kao pripadnici Neokatekumenskog puta koji u Požeškoj biskupiji ima 6 zajednica. Plod je to svakodnevnih molitvi vjernika župe, koji u župi ostvaruju svoj kršćanski identitet, ali i duboku potrebu duše da kao poslušna djeca Božja, posredovanjem Crkve kroče putem spasenja u svakodnevnici i gledanja Boga u vječnosti.

Vladimir Jelenčić

(308)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr