Naslovna Novo Proslava Svjetskog dana dobrovoljnih darivatelja krvi

Proslava Svjetskog dana dobrovoljnih darivatelja krvi

23
0

Jučer 14. lipnja 2023. godine, u Domu za edukaciju osječkog Crvenog križa u Orahovici svečano je proslavljen Svjetski dan DDK za darivatelje krvi s područja Virovitičko-podravske županije koji su dali krv više od 100 puta, odnosno 75 žene.

Ovaj dan službeno je proglašen 2005. na Svjetskog zdravstvenoj skupštini. Ovogodišnji slogan je Daruj krv, daruju plazmu, dijeli život, čini to redovito.

Ciljevi ovogodišnje kampanje su:

  • Zahvaliti pojedincima koji daruju krv te potaknuti više ljudi da postanu darivatelji;
  • Potaknuti ljude dobrog zdravlja na redovito darivanje krvi uz naglašavanje ključne uloge u osiguranju stabilne opskrbe i redovite dostupnosti;
  • Usredotočiti se na zdravlje darivatelja i kvalitetu skrbi za darivatelje, na taj ćemo način izravno djelovati na njihovu predanost i spremnost na redovito darivanje krvi;
  • Mobilizirati podršku na nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini te osigurati dobru suradnju s razvojnim partnerima u svrhu ulaganja, jačanja i održavanja kvalitetnih nacionalnih programa.

Na području naše županije 47 osoba registrirano je u Klubu 100+ VPŽ, od kojih nas je 6-ro napustilo. Sa šireg područja Virovitice dolazi 29 darivatelja, Slatine 11 i Orahovice 7. Klub je osnovan pri Društvu Crvenog križa VPŽ, a predsjednik mu je darivatelj Denis Delić iz Pčelića. Svi darivatelji dobili su poklon različitih suvenira od DCK VPŽ.

Darivanje krvi na području županije je na srednjoj razini, sa oko 4,5 darivatelje na 100 stanovnika, što je velik deficit ako se uspoređujemo s nekim područjima RH u kojima ima 10 i više darivatelja na 100 stanovnika.

Skup su pozdravili gosp. Majetić ispred gradonačelnika Orahovice, ravnateljica DCK VPŽ Željka Grahovac, predsjednik društva Vladimir Jelenčić i Stevo Hulak podpredsjednik CK Orahovica. Zahvaljujemo osoblju CK Osijek na ljubaznosti i izvrsnom ručku.

Vladimir Jelenčić

(23)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr