Naslovna Novo Projekcija filma: Demain

Projekcija filma: Demain

34
0

Dana 29. rujan (srijeda) u 18:00 sat(i) u kino dvorani pogledajte projekciju filma Demain.

Nakon što je glasoviti britanski znanstveni časopis Nature, publikacija koja se smatra najcitiranijim od svih znanstvenih časopisa na svijetu, objavio tekst o mogućem izumiranju dijela čovječanstva već i prije kraja 21. stoljeća, umjetnici Cyril Dion i Mélanie Laurent zaključili su da je kucnuo trenutak da pokušaju nešto učiniti za spas Zemlje. Francuski prozaik, pjesnik, scenarist, filmski redatelj i aktivist Cyril Dion, te ugledna i nagrađivana francuska karakterna glumica Mélanie Laurent, koja je sjajne uloge ostvarila i u filmovima Otkucaj koji je moje srce preskočilo Jacquesa Audiarda, Nemilosrdni gadovi Quentina Tarantina, Koncert Radua Mihaileanua i Početnici Mikea Millsa, shvatili su da je vrijeme da koliko mogu pridonesu rješavanju, ili barem ukazivanju na probleme koji planetu Zemlji prijete uslijed ekoloških, ekonomskih i socijalnih kriza koje pogađaju sve zemlje na svijetu. Način koji su izabrali jest pripovijedanje pozitivne priče i ukazivanje na problem, kao i upućivanje na moguća rješenja. Zaključivši da nema smisla pribjegavati katastrofičnom diskursu, već optimistično predočiti brojne inicijative koje su već dale ploda kroz aktivistička djelovanja diljem svijeta, Dion i Laurent su okupili četveročlani tim te u deset država u različitim krajevima svijeta proveli temeljita istraživanja s ciljevima da s jedne strane upozore na sve, ili barem većinu problema s kojima se te države suočavaju, a s druge da pokušaju dokučiti i razumjeti potencijalne katastrofe koje nam svima prijete, kao i kako te katastrofe izbjeći. Na svom putovanju upoznali su entuzijastične pojedince i male zajednice koje ponovo otkrivaju poljoprivredu, koje uče kako racionalnije i svrhovitije koristiti energiju, koje primjenjuju nove oblike ekonomskih odnosa, kao i direktnu demokraciju i nove načine demokratskog djelovanja, te u kojim se u skladu sa svim tim drugačije koncipira i obrazovanje. Pridruživši se konkretnim i pozitivnim akcijama koje se već provode, i koje daju zanimljive i hvalevrijedne rezultate, Cyril Dion i Mélanie Laurent su počeli shvaćati kakav bi svijet sutrašnjice mogao biti, kao i to da katastrofe nisu neizbježne.

  • Žanr: dokumentarni
  • Redatelj: Cyril Dion, Mélanie Laurent
  • Uloge: Anthony Barnosky, Olivier De Schutter, Cyril Dion, Emmanuel Druon, Jan Gehl, Elizabeth Hadly, Charles Hervé-Gruyer, Perrine Hervé-Gruyer.
  • Trajanje: 118 min.
  • Država: Francuska
  • Godina: 2015.

Izvor: POU Slatina

 

(34)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr