Naslovna Novo Poziv na otvaranje tržnica ili slijedi kolaps sektora povrća i cvijeća

Poziv na otvaranje tržnica ili slijedi kolaps sektora povrća i cvijeća

189
0

Hrvatska udruga poljoprivrednika, uputila je pismo Ministarstvu poljoprivrede i Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske, slijedećeg sadržaja.

Pozivamo Vas da razmotrite ponovno otvaranje lokalnih tržnica diljem hrvatske, uz naravno maksimalno pridržavanje svih mjera koje je propisao Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske. Naime kako je velika većina tržnica na otvorenom i postoji slobodna fluktuacija zraka, smatramo da su manja opasnost od zatvorenih trgovačkih centara.

Ekonomski su najvažniji mjeseci ispred naših poljoprivrednika a posebno se to odnosi na cvjećare, povrćare te uzgajatelje presadnica za povrće. Prema podacima ministarstva poljoprivrede, u hrvatskoj obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obiteljski obrti te obiteljske tvrtke proizvode preko 150.000 tona povrća (185.752 tona prema DZS) na otprilike 10.000 hektara naravno bez usjeva krumpira. Proizvodnjom povrća, bavi se preko 15.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Uz njih tu su i proizvođači cvijeća kojih je u hrvatskoj više od 2.000 a uzgajaju na preko 300 hektara cvijeće uz njih tu su i rasadnici koji većim dijelom također uzgajaju cvijeće na 357 hektara. Ukoliko se ne dozvoli rad tržnica i/ili specijaliziranih sajmova za navedene poljoprivredne kulture prijeti kolaps navedenog sektora i sigurna propast 10- tak tisuća OPG, obrta i tvrtki te preko 20.000 tisuća novih ljudi na burzi za zapošljavanje.

Naime gotovo 70% presadnica povrća se prodaje u naredna dva mjeseca a cvijeća gotovo 95% .

Hrvatska udruga poljoprivrednika organizirala je proteklih godina sajmove domaćih poljoprivrednih proizvoda diljem hrvatske a jedan od najuspješnijih je bio FLORES – sajam cvijeća, ukrasnog bilja i aromatskog bilja Bjelovar te smo upoznati s problemima koje imaju OPG-ovi, obiteljski obrti te tvrtke u plasmanu.

Internet aplikacije koje se sve više pokreću su dobrodošle i poželjne ali nažalost nisu rješenje za navedene sektore.

Predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika
Tihomir Jaić

 

(189)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr

 

Tagovi: