Naslovna Grad Poslije kiše dolazi sunce – utjecaj traume na mentalno zdravlje djece

Poslije kiše dolazi sunce – utjecaj traume na mentalno zdravlje djece

37
0

MZO preventivini projekt

Ministarstvo znanost i obrazovanja u sklopu financiranja preventivnih projekata za školsku godinu 2023./2024. Osnovnoj školi Eugena Kumičića odobrilo je projekt pod nazivom „Poslije kiše dolazi sunce –utjecaj traume na mentalno zdravlje djece“ u vrijednosti od 1.400,00 eura. Projekt je Učiteljskom vijeću dana 3. siječnja 2024. predstavila Melita Schmitz.

Ovim projektom želi se osvijestiti utjecaj traume i traumatičnih iskustava na život i funkcioniranje djeteta kao u osobnom tako i u školskom okruženju te uvidjeti kako trauma utječe na mentalno zdravlje djece te u kojoj je korelaciji s ovisnostima u tinejdžerskoj dobi.

Preventivne aktivnosti sadržavat će izlaganja i radionice s temom traume koje će pridonijeti osvještavanju uzroka i posljedica traumatskih iskustava te koje se preventivne tehnike i alati mogu primijeniti u radu s učenicima (mindfulnessa, samomasaže tijela, vizualizacije, NLP tehnike upravljanja emocijama i svjesnoga disanja).

Radionice čitanja priča bit će usmjerene na razumijevanje, prepoznavanje i upravljanje jednostavnim i složenim emocijama kod djece te će učenici usvojiti tehnike i alate za uspješno nošenje s posljedicama traumatskih iskustava.

Ovim projektom kurikulu škole bit će obogaćen novim znanjima s područja traume, a nastavno osoblje dobit će kvalitetno stručno usavršavanje i jačanje svojih kapaciteta.

U projektu će sudjelovati prvenstveno učenici prvog i osmog razreda, učitelji škole, ali i roditelji za koje će biti organiziran roditeljski sastanak te radionice.

U realizaciji projektnih aktivnosti sudjelovat će tjelesnoorijentirani terapeuti iz Centra Snaga namjere iz Zagreba koji će raditi s učiteljima i roditeljima škole.

Kroz projekt će se nabaviti stručna literatura s područja traume kao i slikovnice za djecu koje pomažu boljem razumijevanju i nošenju s emocijama.

Projekt su osmislile ravnateljica Božica Majhen, psihologinja Iva Matek, pedagoginja Nataša Valinčić i knjižničarka Melita Schmitz.

Melita Schmitz, dipl. bibl.

(37)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr

 

Tagovi: