Naslovna Novo Odobrene dodatne kvote plavog dizela u iznosu od 7,2 milijuna litara

Odobrene dodatne kvote plavog dizela u iznosu od 7,2 milijuna litara

23
0

Ukupno 40.326 poljoprivrednika ostvarilo je dodatno pravo na potrošnju plavog dizela u iznosu od 7,2 milijuna litara

Dodatno pravo ostvaruje se samo za pozitivnu razliku u broju hektara poljoprivrednih površina, u broju mliječnih krava, krava dojilja, rasplodnih krmača, koza i ovaca te izvornih pasmina domaćih životinja za koje je podnesen zahtjev za izravnu potporu u tekućoj godini u odnosu na stanje na podnesenom zahtjevu iz prethodne godine ili ako je u tekućoj godini prvi put podnesen zahtjev za izravnu potporu po poljoprivrednoj površini ili za stoku. Primjerice, ako je poljoprivrednik obrađivao 10 ha tijekom 2021. godine, a u 2022. godini obrađuje 15 ha i za tu površinu ima podnesen Jedinstveni zahtjev, ostvario je dodatno pravo na potrošnju plavog dizela za 5 ha.

Pozivom na broj telefona 01/ 612 88 77 poljoprivrednici mogu provjeriti trenutno stanje odobrenog plavog dizela za svoje gospodarstvo.

Također, kako bi se za provedbu jesenske sjetve u 2022. godini osigurale neophodne dodatne količine plavog dizela poljoprivrednicima, koji su zbog ekstremno nepovoljnih vremenskih uvjeta ove godine iskoristili veliki dio svoje dodijeljene kvote, Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji s Ministarstvom financija – Carinskom upravom pripremilo prijedlog Pravilnika o dopuni Pravilnika o primjeni Zakona o trošarinama koji se odnosi na plavi dizel za namjene u poljoprivredi, ribolovu, akvakulturi, te na povrat plaćene trošarine na bezolovni motorni benzin za namjene u ribolovu.  Time će se poljoprivrednicima koji su do 31. kolovoza 2022. godine iskoristili više od 70% dodijeljenih količina plavog dizela omogućiti dodatno povećanje inicijalno dodijeljenih količina plavog dizela za 50%. Pravilnik je bio na e-savjetovanju od 30. rujna do 7. listopada 2022. godine te se uskoro očekuje njegova objava u  Narodnim novinama i nova dodjela povećanih količina plavog dizela.

Posredna pomoć osiguravala se i ranije fiksiranjem cijene plavog dizela na 8,49 kuna po litri, a oslobađanje od plaćanja trošarine koju korisnici ostvaruju pri kupovini plavog dizela za namjensko korištenje u poljoprivredi predstavlja značajnu neizravnu potporu poljoprivrednom sektoru, koja je u 2021. godini iznosila 580 milijuna kuna za više od 150 milijuna litara plavog dizela.

 

(23)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr