Naslovna Grad Od ljute do blage korone

Od ljute do blage korone

288
0

Početak korona restrikcija na slatinskom području možemo datirati s 19. ožujkom kada su zatvoreni slatinski kafići i poduzete druge mjere zaštite. Toga dana održana je uspješna akcija darivanja krvi (u sigurnosnom smislu) na koju se odazvalo 63 građana slatinskog kraja.

Već slijedećeg dana izradili smo službene iskaznice za krizna stanja za sve djelatnike i volontere Crvenog križa Slatina. U suradnji s Županijskim društvom CK VPŽ u osječkoj Saponiji kupili smo veću količinu dezinficijensa za područje cijele županije. Od naše središnjice Hrvatskog Crvenog križa (HCK) dobili smo nalog da otvorimo telefonski broj za pozive građana kojima treba neka vanjska usluga. Na raspolaganju smo imali oko 35 naših djelatnika i volontera od kojih su 21 djelatnice projekta ZAŽELI. Budući da su one prestale raditi sa korisnicima koje su i dalje prema rasporedu posjećivale u njihovim domovima, ali držeći distancu i primajući njihove potrebe za nabavkom lijekova, namirnica, prijevoza i dr. U tom periodu geronto-domaćice nisu pružale redovne usluge pomoći u kući (prosječno 4.750 usluga mjesečno) za 184 korisnika, već su pokrivale ove izvanredne potrebe. Bile su zaštićene maskom, vizirom, rukavicama, koristile su dezinficijens, a u jednom kratkom periodu čak i zaštitna odijela s nazuvcima. U periodu do normalizacije, tj. ublažavanja zaštitnih mjera 11. svibnja pružile su oko 980 usluga svojim korisnicima.

Građani šireg slatinskog područja u tom periodu usluženi su sa nekih 100- tinjak usluga dovoza lijekova (70), namirnica (20), ostalo (10) u njihove domove prema njihovim narudžbama. Također obavljeno je i 15 prijevoza do Doma zdravlja ili virovitičke bolnice. Više poziva nismo imali iz razloga što su zdravi i mladi članovi uže ili šire obitelji solidarno pomagali svoje starije i bolesne članove. Također, granice naše županije bile su nepropusne za prolaz COVID-19 zbog danonoćnih policijskih patrola (2 mjeseca) na svim ulaznim punktovima (17) u VPŽ, zbog čega smo ostali županija s najmanjim brojem zaraženih.

U ovom kratkom tromjesečnom periodu imali smo 7 vrijednih donacija ukupne vrijednosti 247.500 kn, odnosno 33.000 Eura. To su donacije došle posredstvom HCK, Banke hrane i našeg društva CK Slatina. Radi se o 100 prehrambeno-higijenskih paketa za Uskrs, zatim donacije sira, tekućeg jogurta, kiselog vrhnja, Milka uskršnjih slatkiša, higijenskih artikala Henkel, hrane za 80 nezaposlenih zbog korona krize i 7.000 kg integralnog brašna koje je sada u podijeli. Ovim donacijama obuhvaćeno je između 800 do 1.000 obitelji i više od 1.300 djece slatinskog i šireg područja.

Također dobili smo i potrebne donacije higijenskih i zaštitnih sredstava za borbu protiv COVID-19 od HCK i Stožera naše županije.

Iako je ovaj period trebao biti easy going sa smanjenim aktivnostima pokazalo se da je Hrvatski Crveni križ na svim razinama imao dosta posla i stekao vrijedna iskustva za slijedeće krize.

Vladimir Jelenčić, 10.7.2020

(288)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr