Naslovna Novo Obilježena 32. obljetnica oslobođenja koncentracijskog logora u Bučju

Obilježena 32. obljetnica oslobođenja koncentracijskog logora u Bučju

101
0

Povodom oslobađanja Bučja, 26. prosinca 1991. godine, u organizaciji Zajednice udruga HVIDRA-e Požeško-slavonske županije obilježena je 32. obljetnica te pobjedonosne akcije Hrvatske vojske na kojoj su sudjelovali i predstavnici braniteljskih udruga sa područja Virovitičko-podravske županije predvođeni predsjednikom ZUiČ HVIDR-a Virovitičko-podravske županije i predsjednikom Odbora za branitelje VPŽ Matom Bubašom, uz koga su bili još i Vlado Purić predsjednik UDVDR RH Podružnice Virovitičko-podravske županije sa svojim zamjenikom Franjom Štrokom, Davor Špoljarić predsjednik Hrvatskog Časničkog zbora Virovitica sa svojim predsjednikom Nadzornog odbora Mirkom Brajtigamom, Darko Božičković predsjednik UDVDR ogranak Voćin, Ozren Rastija predsjednik UDVDR ogranak Slatina, te članovi HVIDR-a Virovitičko-podravske županije Damir Parc, Aleksander Kiš i Pavo Tutenov.

Naselje Bučje smješteno je na samom rubu nekadašnje Općine Pakrac, a postalo je poznato po zloglasnom logoru kroz koji je prošlo tristotinjak logoraša, među kojima je bio i dr. Ivan Šreter čija sudbina do danas nije posve razjašnjena. Točno prije trideset i dvije godine 26. prosinca 1991. godine – Bučje je oslobođeno od neprijatelja. Tog su Božića 1991. godine hrvatski vojnici oslobodili nekoliko okupiranih naselja na pakračkom području (Dragović, Španovica, Kamenska, Mijači, Ožegovci i Popovac), dok je Bučje ostalo u svojevrsnom okruženju da bi već sljedećeg dana drugog dana Božića, na Štefanje u ovom naselju sastali se pripadnici 123. požeške brigade HV-a s pripadnicima 127. virovitičke brigade HV-a i pripadnicima 136. slatinske brigade HV-a koji su sudjelovali u oslobodilačkoj akciji.

Počast poginulim civilima i braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz predstavnike braniteljskih udruga, obitelji stradalih i zatočenih u logoru Bučje, te obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja ovom su prigodom odali i podpredsjednik hrvatske vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, županica Požeško-slavonska Antonija Jozić, gradonačelnici Pakraca, Lipika, Požege i Pleternice, te predstavnici hrvatske vojske i policije.

Pavo Tutenov
Foto: Darko Božičković

(101)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr

 

Tagovi: