Naslovna Grad Lijepa poduzetnička priča: Marijane Dujak i Klaudije Rončević

Lijepa poduzetnička priča: Marijane Dujak i Klaudije Rončević

394
0

Iako rade „vrata do vrata“, ne smatraju da su si konkurencija. Zahvaljujući subvenciji Virovitičko-podravske županije besplatno su se smjestile u Poduzetnički inkubator u Slatini i počele svoju poduzetničku priču.

Marijana Dujak i Klaudija Rončević, „krojačice su od kad pamte za sebe“. Prošle su one niz tvrtki, u ovom lijepom, ali slabo plaćenom zanimanju. Na kraju su ih poslodavci izigrali, ostali im dužni, ali ukazalo se svjetlo na kraju tunela.

– Uz potporu HZZ i Virovitičko-podravske županije, smjestile smo se u Poduzetnički inkubator u Slatini – kazuju obje, zadovoljno se smješkajući, jer kažu kako su im uvjeti za rad odlični i kako su „napokon željele postati – sam svoj gazda“.

Upravo im je Virovitičko-podravska županija „otvorila vrata“ kroz projekt „Mreža poduzetničkih inkubatora“ kroz koji su izgrađeni poduzetnički inkubatori u Orahovici i Pitomači, dok je u Slatini, obnovljena zgrada bivšeg doma zdravlja i danas poduzetnicima nudi prvorazredne uvjete. Bio je to projekt za koji je Županija dobila bespovratnih 20 milijuna EU kuna i za koji je župan Andrović govorio:

– Na ovaj način, Virovitičko-podravska županija poduzetnicima daje svojevrstan „vjetar u leđa“, jer, mi smo im stvorili uvjete kako bi se oni osamostalili i krenuli u svoju poduzetničku priču.

I krenule su. Marijana je otvorila Obrt Dema, Klaudija pak – Krojačku radnju „Ronnys“. Marijana Jedina u Hrvatskoj izrađuje „vreće za spavanje djece“.

– Nećakinja mi je kazala kako bi to bilo zgodno i eto, skrojila sam. Idealno je za djecu.

Kazuje kako šiva sve „od glave do pete“, za maturantice, mladenke, za djecu i starije, za mršavije, ali i punije.

– Oni koji su malo „jači“ teško ovdje u Slatini mogu pronaći odjeću svojih brojeva, no ja im to mogu skrojiti  – kazuje Marijana, uz naglasak da traži još jednu radnicu, jer „posla ima, ali uvijek ga može biti i više“.

I Klaudija je zadovoljna s onim što ima u Poduzetničkom inkubatoru u Slatini. Njena „specijalnost“ je odjeća za djevojke i klince, iako i ona šije za koga treba, za male i velike, a ističe kako voli raditi i „majice s natpisom ili porukom“.

– One vlasnici ili vlasniku daju osobnost. Volim raditi takve stvari, no, trenutno najviše idu „popravci“.

Već je 20 godina za „singericom“, a u budućnosti želi zaposliti još nekoga i nastaviti stvarati svoju poduzetničku priču. (vpz.hr, foto: Kristijan Toplak)

(394)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr