Naslovna Kultura Kvar na dvostrukoj peći sa četiri prigušnice

Kvar na dvostrukoj peći sa četiri prigušnice

232
0

Prema istoimenoj kratkoj priči iz zbirke „Mavro Bröder i njegovi kamaradi“ Olivera Jukića, u četvrtak, 20. listopada 2022. godine, sa početkom u 20:00 sati, Slatinčani mogu uživati u praizvedbi Gradskog amaterskog kazališta “Leo Srdoč” iz Slatine – “Kvar na dvostrukoj peći sa četiri prigušnice”.

 

Režija i dramaturgija Oliver Jukić i Mirna Ostrošić
Scenografija Ivan Drokan
Kostimografija Danijela Horvat, Mirna Ostrošić i Oliver Jukić
Oblikovanje svjetla Saša Šoltić
Audio efekti Oliver Jukić
Suradnica za scenski pokret i glumu Mirna Ostrošić
Šef tehnike Robert Turkalj
Inspicijent Oliver Jukić
Majstor svjetla Saša Šoltić
Dizajn plakata Saša Šoltić
Programska knjižica Oliver Jukić
Fotograf Robert TurkaljIgraju
Ivan Baltić (Helmuth Topf)
Toni Bosak (Mavro Bröder)
Ivan Santner (Alfred Wenland)
Svjetlana Carić (Elza Ferber)
Danka Gojić Kajzer (Beata Topf)
Bojana Crnobrnja (Agata)
Milijana Kovač (Karolina Damentska)
Marijan Munitić (Vojnik)
Ines Jagec (Djevojka s violinom)
Dino Paunović (Jozef Topf)
Kristijan Konta (Rudolf Topf)
Ante Benković (Adolf Englman)
Josip Brajnović (Arnold Bauer)
Neva Crnobrnja (Erika Bruker)
Tara Djokić (Irena Althajm)
Tamara Dorić (Johana Bruker)
Jan Kajzer (Imre Šlezinger)
Lucija Katalinić (Betika Briker)

Ukratko o predstavi:

Helmuth Topf vlasnik je najstarijeg gradskog obrta za proizvodnju luksuznih peći i kamina „Topf i sinovi“ u gradiću u istočnoj Poljskoj. Do početka Drugog svjetskog rata, život mu izgleda idilično: prekrasna supruga, dva vrijedna sina, dobri odnosi s roditeljima, bogat društveni život, luksuzna putovanja Europom. Dolaskom Wehrmachta, Topfu se čini kao da živi svoj san. Kao etnički Nijemac smatra da Europa, kojom je tako često putovao, ima novi poredak i da svatko tko želi, u njemu može raditi i prosperirati. Međutim, tri godine nakon početka rata, u zimu 1942., stvari su bitno drugačije. Stariji sin, Rudolf, unovačen je i poslan na ruski front u okolicu Lenjingrada. Vlada nestašica drva, struje, hrane… Mlađi sin, Jozef, pomaže ocu u obrtu, ali nitko više ne mari za proizvodnju luksuznih peći i kamina… I baš kada lože posljednje komade starog namještaja kako bi se barem malo ugrijali, dobivaju svoj najveći posao do tada – izgradnju dvostruke peći sa četiri prigušnice na obližnjoj ciglani. Posao je utanačen sa SS-Hauptsturmführerom Alfredom Wenlandom, voditeljem ciglane osobno. Kao u stara, dobra vremena, Helmuth Topf sa sinom Jozefom dovršava posao, ali Wenland peć pali prerano uslijed čega dolazi do puknuća oplate. Topfovi daju sve od sebe da otklone kvar, dolazeći u ciglanu u neka čudna vremena, po nalogu Wenlanda. U tim dolascima, sjedeći u malom bifeu na željezničkoj stanici, Helmuth osjeća nelagodu dok gleda radnike koje vlakom dovoze na rad u ciglani. Njegovu nelagodu pojačava supruga, koja mu postavlja pitanja koja si on sam ne usuđuje postaviti… – Oliver Jukić

Neke zanimljivosti:

  • Kao dio scenografije u predstavi se može vidjeti i djevojačka soba gđe. Ele Amalije Goldschmied iz Orahovice. Zavičajni muzej Slatina nabavio je ovu sobu 2001. godine od njezine kćerke gđe. Zdenke Durmić iz Orahovice, koja je rođena 1941. u vrijeme kada joj je otac već bio u koncentracijskom logoru. Soba je izrađena 20-ih ili 30-ih godina 20. stoljeća u stolarskoj radionici u Pakracu.
  • Pod rednim brojem 50. u „Upisniku milodara za nutarnje uređenje župne crkve svetog Josipa“ iz 1911. godine, evidentiran je darovatelj „Elektro-Bioskop M. Bröder“ iz Slatine. Vrlo vjerojatno je riječ o Mauriciju Mavri Bröderu, rođenom 1. kolovoza 1870., koji je dobio kćerku Margitu 1. svibnja 1901. Oboje se nalaze na popisu žrtava logora Auschwitz. Mavrin i svi drugi likovi Židova u predstavi inspirirani su stvarnim osobama, Židovima iz Podravske Slatine koji su život skončali u koncentracijskim logorima.

Zahvale:

Grad Slatina
Pučko otvoreno učilište Slatina
Zavičajni muzej Slatina
Mjesni odbor Kozice
Krojački salon „Modelle“ vl. Danijela Horvat

(232)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr