Naslovna Novo Hrvatski zdravstveni sustav treba biti spreman na povećan priljev novih karcinoma

Hrvatski zdravstveni sustav treba biti spreman na povećan priljev novih karcinoma

51
0

Podaci o padu dijagnoza karcinoma u Hrvatskoj ne smiju nas zavarati, nisu realni zbog pandemije

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je podatke o padu novih dijagnoza raka u 2020. godini, za 10,3 posto u odnosu na 2019. godinu. Iako zvuči optimistično, jasno je kako podaci ne pokazuju realno stanje, jer je tijekom pandemije bilo znatno manje preventivnih pregleda.

Romana Jerković, zastupnica u Europskom parlamentu i članica posebnog Odbora za borbu protiv raka, na ovaj problem ukazuje već duže vrijeme.

„Zbog pandemije su mnoge zdravstvene usluge pale u drugi plan, a među njima i probiri na rak. Zato nas ove brojke o padu dijagnoza karcinoma u Hrvatskoj ne smiju zavarati. Naš zdravstveni sustav se još jučer morao organizacijski i financijski pripremiti na povećan priljev novih slučajeva karcinoma koji će uslijediti. Nažalost, to nije učinjeno“, ističe Jerković.

Ukupna smrtnost od raka u Hrvatskoj među najvišima je u EU-u. Alarmantni su podaci Eurostata za 2019. godinu, prema kojima je Hrvatska imala drugu najvišu stopu smrtnosti od karcinoma u EU. Gora od nas bila je samo Mađarska. Isti podatak nalazimo i u Europskom registru nejednakosti u borbi protiv raka (European Cancer Inequalities Registry), pokrenutog ove godine kao jedne od najvažnijih inicijativa Europskog plana za borbu protiv raka.

„Uz prevenciju, mi moramo ustrajati na poboljšanju ishoda liječenja oboljelih od karcinoma i smanjenje stope smrtnosti. Da nešto nije dobro posloženo upravo u tom dijelu onkološke skrbi govori i podatak da mi u Hrvatskoj nemamo toliko visoku pojavnost karcinoma koliko imamo visoku smrtnost. Imamo vrhunske stručnjake onkologe koji požrtvovno rade kako bi spasili živote, imamo usvojen i Nacionalni plan borbe protiv raka koji sadrži potrebna rješenja, a imamo na raspolaganju i europska sredstva predviđena programom EU za zdravlje. Imamo sve to na raspolaganju, a rezultata nema. Zato se treba postaviti pitanje što to u našoj zdravstvenoj administraciji ne funkcionira i zašto konačno ne prioritizira ovu bolest koja joj predstavlja ponajveći financijski i društveni teret.“ – zaključuje Jerković.

Da je karcinom veliki javnozdravstveni i ekonomski problem prepoznato je i na razini Europske unije, koja je prošle godine usvojila Europski plan za borbu protiv raka.

Romana Jerković

(51)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr