Naslovna Novo HGSS organizirao 1. Sljeme Rescue Race

HGSS organizirao 1. Sljeme Rescue Race

31
0

Šest timova okušalo se u ulogama gorskih spašavatelja, a pobjedu su odnijele PowerPuff Girls

Tim PowerPuff Girls pobjednice su prvog Sljeme Rescue Race natjecanja koje se održalo danas ispred prostorija HGSS stanice Zagreb (Žica) na Sljemenu. Šest timova po četvero ljudi prošlo je kratku edukaciju o oživljavanju nakon koje su dobili priliku okušati se u potrazi za „unesrećenom” osobom koju su u što kraćem vremenu trebali dovesti do cilja utrke.

„Održavanjem prvog Sljeme Rescue Race natjecanja htjeli smo natjecateljima približiti uvid u svakodnevnicu naših gorskih spašavatelja. Oni tragaju za osobama i spašavaju njihove živote na teško pristupačnim terenima, a upravo je takav bio i zadatak za šest timova na Sljeme Rescue Race-u. Potragu, oživljavanje i spašavanje odradili su nakon što su prošli edukaciju. Upravo je taj segment natjecanja bio i najvažniji, jer je riječ o postupku koji sutra nekome doslovno može spasiti život. Vjerujemo da smo prvim Sljeme Rescue Race natjecanjem utrli put edukaciji i podizanju svijesti građana o važnosti poznavanja postupka oživljavanja”, izjavio je Jadran Kapović, pročelnik Komisije za informiranje i analitiku HGSS-a.

Nakon edukacije o reanimaciji i mobilizaciji unesrećene osobe, natjecatelji su sudjelovali u potrazi za „unesrećenikom“, odnosno lutkom koju i sami HGSS-ovci koriste pri uvježbavanju oživljavanja. Nakon izvođenja reanimacije timovi su morali što prije staviti lutku na nosila i odvesti do hitne pomoći u baznoj stanici.

Najuspješniji u ovom izazovu bio je tim PowerPuff Girls te tako osvojio glavnu nagradu – jednodnevni izlet u HGSS-ovu stanicu Gospić gdje će se imati priliku okušati u različitim adrenalinskim izazovima. Ostalim natjecateljskim timovima (Veseli monitori, Troublemakers, Freud’s Runners, Krezubi dabar, Izbavitelji) uručene su utješne nagrade.

„Sam izazov bio je jako zahtjevan jer je osim tehničkog znanja reanimacije, sklapanja nosila i prenošenja unesrećene lutke zahtijevao intenzivan timski rad, upravo ono što odlikuje i HGSS-ovce. Cijeloj našoj ekipi ovo je bio prvi susret s reanimacijom nakon polaganja vozačkog ispita i mislimo da ovakvih događaja treba biti još više. Na ovaj način možda ćemo nekome spasiti život, tako da mislim da smo danas stekli neprocjenjivo znanje“, rekla je Nataša Dobrenić, članica pobjedničke ekipe.

Inače, Hrvatska gorska služba spašavanja je nacionalna, dobrovoljna, stručna, humanitarna i nestranačka udruga javnoga značaja, a njihovi članovi su volonteri obučeni za pružanje prve pomoći i osposobljeni za sve tehnike gorskog spašavanja. Članstvo u HGSS-u je poziv u kojem se preko tisuću članova svakodnevno nalazi pred izazovima spašavanja unesrećenih, često na nepristupačnim terenima, a u jednoj takvoj situaciji našli su se i natjecatelji prvog Sljeme Rescue Race natjecanja.

Jadran Kapović

(31)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr

 

Tagovi: