Naslovna Novo Gdje ima volje (srca) nađe se i načina

Gdje ima volje (srca) nađe se i načina

321
0

Nakon katastrofalnog potresa 29. prosinca 2020. godine, u Banovini cijela se Hrvatska, kao i svi iseljeni Hrvati digli su se na noge kako bi pomogli stradalnicima.

Formalne strukture pomoći (Civilna zaštita, Crveni križ i ostali) nisu se stigli organizirati u potpunosti prvih 48 sati. Zato su mnogi građani samoinicijativno pokazali svoje veliko srce i za čas organizirali kupovinu neophodnih namirnica i prijevoz do porušenih sela.

Takvi su bili i mještani Voćina i Ćeralija (uglavnom doseljeni Hrvati s Kosova 1992-93) koji su i sami prošli Kalvariju napuštanje svojih stoljetnih domova u letničkom kraju.

U organizaciji nogometnih navijača „Brđaci“ iz Voćina za tili čas velikodušno je prikupljeno 3,5 tone hrane i higijenskih potrepština i sa 3 kombija već 30. prosinca pomoć je u sela sjeverno od Petrinje i podijeljena potrebitima od kuće do kuće.

U organizaciji navijača NK Ćeralije dva kombija, sa oko 2,5 tone pomoći isti dan odvezena su i podijeljena u selima istočno od Petrinje. Mudar potez učinili su i 10-tak darivatelja krvi iz sela Josipovo koji su već 30- tog bili na terenu u porušenim selima kao interventna ekipa za popravljanje krovova.

Isto je učinio i slatinski profesor Hrvoje Žunec sa svojom ekipom iz Virovitice u glinskom kraju. Vanja Ćuća i Denis Kokorić odvezli su specijalno vozilo s kranom s istom željom da što prije bar nekima pomognu.

Do informacija tko je u kakvoj potrebi došli su putem društvenih mreža. S takvim anonimnim i srčanim herojima danas se mogu dičiti sva mjesta Hrvatskoj.

Velika im hvala što zanemarili svoj komfor za Novu godinu i bez kalkulacija otišli pomoći bližnjima u nevolji i time im dati nadu da nisu ostavljeni sami sa svojom mukom.

Vladimir Jelenčić, 04.01.2021.

(321)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr