Naslovna events Koncert ozbiljne glazbe

Koncert ozbiljne glazbe

63
0

Koncert se održava u koncertnoj dvorani Osnovne glazbene škole Slatina, dana 12. rujna 2016. godine (ponedjeljak) u 19:45 sati. Nastupaju: Filip Fak – klavir, Tomislav Žužak – saksofon, Jasen Chelfi – violončelo.

ogs_slatina_koncert_klavir_violoncelo_saksoforn

Program:

Mihail Glinka:

Patetični trio
Allegro moderato
Scherzo
Largo
Allegro con spirito

Robert Schumann:

Stücke im Volkston op. 102

Guillermo Lago:

Strong Ties

Svante Henryson:

Off Pist

Filip Fak rođen je 1983. godine u Rijeci. Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje stekao je u rodnome gradu, a studij klavira završava 2005. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Đorđa Stanettija. Usavršavao se na Scholi Cantorum u Parizu u majstorskom razredu Eugena Indjica, čijim završetkom stječe Diplome de Concert s najvišim ocjenama.

Nastupao je kao solist, komorni i orkestralni muzičar u gotovo svim važnijim hrvatskim kulturnim centrima te u desetak europskih zemalja, SAD-u i Kini. Kao solist s orkestrom debitirao je 2001. godine izvodeći Griegov klavirski koncert uz orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Nakon toga su uslijedili nastupi s najuglednijim hrvatskim orkestrima i ansamblima (Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebački solisti, Zagrebački kvartet, Orkestar Muzičke akademije u Zagrebu itd.) pod dirigentskom palicom renomiranih dirigenata kao što su Klaus Arp, Pavle Dešpalj, Alun Francis, Adriano Martinolli, Luca Pfaff, Mladen Tarbuk i dr. Osim nastupa uz orkestre, održao je niz zapaženih recitala i komornih nastupa u suradnji s istaknutim solistima, gostujući na manifestacijama kao što su Majstorski ciklus HRT-a, Muzički biennale Zagreb, Dubrovačke ljetne igre, Osorske glazbene večeri, Festival Opatija, Lubeničke glazbene večeri, Zajčevi dani itd. Često nastupa kao član ansambla Cantus te kao pijanist u sastavu više hrvatskih orkestara. U svojstvu umjetničkog suradnika sudjelovao je u više koncertnih i scenskih produkcija, kao i na majstorskim tečajevima priznatih umjetnika (D. Vejzović, V. Dešpalj, O. Šober, T. Žužak).

Od nagrada koje je osvojio ističu se nagrade Darko Lukić, Nagrada Grada Samobora, prva i posebna nagrada na natjecanju Ivan Zajc, Grand Prix Lions cluba, posebna nagrada EPTA-e, te više prvih nagrada na državnim natjecanjima Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga. Za uspjehe tijekom studija primio je i Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu. Dobitnik je stipendija međunarodnih fondacija Vladimir Spivakov iz Moskve te Gold Country Piano Institute-a iz Nevada City-a (SAD).

Osim pijanizmom, Filip Fak se bavi i skladanjem. Dosad je skladao prvenstveno djela za klavir, koja su izvođena u više navrata u Hrvatskoj i inozemstvu, dok su neka i nagrađena. Trenutno se usavršava na poslijediplomskom studiju elektroničke glazbe u klasi prof. Zlatka Tanodija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.
Od veljače 2009. godine stalno je zaposlen na riječkom područnom odsjeku Muzičke akademije, gdje trenutno radi u zvanjima umjetničkog suradnika na pjevačkom, te asistenta na klavirskom odsjeku Akademije.

Tomislav Žužak (Zagreb, 1978.) najprije je učio kod Drage Fabijanića na zagrebačkoj Glazbenoj školi Pavla Markovca, a nakon toga studirao i diplomirao (2000.) na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, u razredu Dragana Sremeca. Za vrijeme studija je, u sklopu studentske razmjene, studirao na Indiana University of Pennsylvania u SAD-u. S usavršavanjem je nastavio u Parizu diplomiravši, uz osvojen Premier Prix à l’unanimité, u razredima poznatih saksofonista Jean-Yvesa Fourmeaua i Philippea Portejoiea. Sudjelovao je i na majstorskim tečajevima Jean-Mariea Londeixa, Eugenea Rousseaua, Claudea Delanglea, Jean Yves Fourmeaua Arna Bornkampa, Jean-Denis Michata te Daniela Gauthiera.

Dobitnik je većeg broja domaćih i međunarodnih nagrada (među kojima su Radio podij 1999., Giulio Viozzi 1999., Rektorova nagrada Sveučilišta u Zagrebu 2000., pariški U.F.A.M. 2002., Alpe-Dunav-Jadran u Novoj Gorici 2003., Nagrada HDGU-a Darko Lukić u Zagrebu 2009. te prva nagrada na 1. hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo u Zagrebu 2012.). Više se puta predstavio kao solist uz veći ansambl (Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačka filharmonija, Komorni orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske, Orkestar Slovenske policije, Ansambl Cantus) te surađivao s nizom hrvatskih i inozemnih glazbenika. Snimio je dva nosača zvuka sa slovenskim sastavom Ensemble 4 saxess, a 2012. kuća Cantus mu je objavila solistički CD sa skladbama hrvatskih autora. Djeluje u kvartetu saksofona Papandopulo. S tim je sastavom pored brojnih zapaženih nastupa snimio dva nosača zvuka za Croatia records. Uspješno vodi saksofonski razred u Glazbenoj školi Ferdo Livadić u Samoboru, gdje je stekao status profesora-mentora, djeluje kao asistent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Sarajevu te održava tečajeve saksofona u Međunarodnom kulturnom centru u Grožnjanu. Suosnivač je i predsjednik Udruge Diapason, kojoj je cilj promicanje glazbene edukacije i profesionalnih glazbenih izvedba. Jedna od glavnih aktivnosti Udruge je proljetni saksofonski kamp za mlade „Škola saksofona u Jaski“ čiji je Žužak voditelj. Pored izvođačke i pedagoške djelatnosti, Tomislav Žužak sudjeluje u radu ocjenjivačkih sudova na natjecanjima u zemlji i susjednim državama.

Jasen Chelfi (Zagreb, 1979.) zagrebačku Muzičku akademiju upisuje 1997. u klasi prof. Nikole Ruževića, a studij završava 2001. u klasi prof. Andreja Petrača. Tijekom svog glazbenog obrazovanja surađivao je s Valterom Dešpaljem, Ralphom Kirschbaumom, Stevenom Isselisom, Silviom Sondeckine, Davidom Gregorijanom, Vladimirom Perlinom, Lesliem Parnasom, Phillipom Mullerom i Borisom Pergamenchirom. Završio je i ciklus usavršavanja kod Maria Brunella. Od 2002. član je Zagrebačke filharmonije, isprva kao zamjenik vođe dionice violončela, a od 2005. godine kao prvo violončelo. S Filharmonijom i kao solist nastupao je u dvoranama kao što su Musikverein i Konzerthaus u Beču, Gewandhaus u Laipzeigu, Tokyo Opera, Opera u Mexico Cityju, Konzerthaus u Luzernu, Mozatrteum u Salsburgu te mnogim drugima. Kao komorni i solistički glazbenik dobitnik je brojnih nagrada. Član je anambala Cantus i Acoustic Project. Redovito nastupa na festivalu komorne glazbe Diapason u komornim sastavima s najistaknutijim hrvatskim glazbenicima.

Koncert se održava uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

(63)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr