Naslovna Novo Europski parlament usvaja strategiju o umjetnoj inteligenciji

Europski parlament usvaja strategiju o umjetnoj inteligenciji

38
0

Europski parlament danas na plenarnoj sjednici raspravlja i glasuje o izvješću posebnog Odbora za umjetnu inteligenciju (AIDA), strateškom europskom pogledu na naprednu tehnologiju u središtu digitalne transformacije. Kao potpredsjednik Odbora za umjetnu inteligenciju, na donošenju strategije radio je i hrvatski zastupnik Karlo Ressler (EPP/HDZ), koji je i govorio na plenarnoj raspravi u Strasbourgu.

Sustavi umjetne inteligencije već danas se nalaze svuda oko nas, iako toga često nismo niti svjesni. Od svakodnevnih primjena, poput društvenih mreža ili internet tražilica, do sektora u kojima se još istražuju njezini potencijali, kao što su medicinska dijagnostika, skrb ili pametni promet – umjetna inteligencija ima svoju primjenu. Zbog toga je potreban koordiniran europski pristup, koji će osigurati poštivanje ljudskog dostojanstva, ne dopuštajući različite distopijske scenarije poput uvođenja sustava društvenog bodovanja, a ujedno poticati inovacije te osigurati da Europa bude uspješnija u primjeni novih tehnologija.

Izvješće analizira potencijale i moguće prepreke u korištenju sustava umjetne inteligencije u područjima, poput zdravstvene djelatnosti, zelene tranzicije, geopolitičkih i sigurnosnih aspekata, konkurentnosti, očuvanja demokracije i tržišta rada. Rezultat je 18-mjesečnog rada parlamentarnog Odbora za umjetnu inteligenciju, a upućen je svim relevantnim europskim akterima, u prvom redu europskim institucijama i državama članicama. U današnjoj raspravi zastupnici su naglasili važnost ubrzavanja digitalne transformacije i ishoda geopolitičke utrke u razvoju tehnologije i uspostavi globalnih standarda.

Zastupnik Ressler zahvalio je svima na radu na ovom strateškom dokumentu, istaknuvši važnost umjetne inteligencije i za Hrvatsku, koja već danas ima predvodnike u različitim nišama digitalnih tehnologija, uz velike potencijale za još snažniji rast, uz podršku i razumijevanje države i lokalnih zajednica.

„Naš razvoj ovisi o uspjehu u prilagodbi novom, često i okrutnom vremenu u kojem živimo. Zato trebamo pristup koji potiče usvajanje novih tehnologija, europsku inovativnost i konkurentnost. Novim generacijama moramo omogućiti da se u svakom dijelu Europe može kvalitetno živjeti i poslovati, što već za nekoliko godina neće biti moguće bez uspješne primjene naprednih tehnologija i umjetne inteligencije. Istodobno, europski pristup znači da u središtu primjene mora ostati dobrobit čovjeka, a ne kontrola građana ili utrka za profitom“, istaknuo je zastupnik Ressler u svom plenarnom govoru u Strasbourgu.

Matej Brečić
Ured zastupnika Karla Resslera

(38)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr