Naslovna Novo DRONTIM rješenja za digitalizaciju poljoprivredne proizvodnje

DRONTIM rješenja za digitalizaciju poljoprivredne proizvodnje

94
0

DRONTIM nudi najsuvremenija rješenja za digitalizaciju poljoprivredne proizvodnje – studija slučaja


Procjene kažu da će tržište pametne poljoprivrede do 2025 godine vrijediti 23 milijarde dolara. Također istraživanja kažu da će vrijednost tržišta poljoprivrednih dronova do 2024. godine biti pet puta veća (Markets and Markets iz 2020). Digitalizacija poljoprivrede definitivno je budućnost, a trenutno je u Hrvatskoj samo oko 5% proizvodnje digitalizirano, dok je u EU taj prosjek 15-20%, a u SAD-u preko 30%.

DRONTIM, jedan od stanara Mreže inkubatora VPŽ, već 2017. godine prepoznao je prednosti upotrebe suvremenih tehnologija u poljoprivredi. Ovaj obrt pruža usluge snimanja, procesuiranja snimaka i analize. DRONTIM nudi vrhunska rješenja za snimanje iz zraka bespilotnim letjelicama, inspekcije na bazi snimaka bespilotnih letjelica, obradu podataka iz dobivenih mapa i analizu.

U poljoprivrednoj proizvodnji danas se poljoprivrednici susreću s brojim izazovima koji u konačnici uzrokuju značajne gubitke u proizvodnji. Digitalizacija poljoprivredne proizvodnje olakšava praćenje proizvodnje i pruža pravovremene informacije s ciljem povećanja prinosa. Kako to izgleda u praksi možete vidjeti u stručnom članku koji su izradili partneri DRONTIM i Agremo koji možete pročitati ovdje. Stručni članak/studija slučaja opisuje praćenje duhanske proizvodnje na primjeru tvrtke Agroduhan.

U ovom projektu DRONTIM i Agremo su slatinskoj tvrtki Agroduhan pružili uslugu praćenja poljoprivredne proizvodnje koja je obuhvaćala analizu snimki drona, podržanu umjetnom inteligencijom (AI) , računalnim vidom i tehnologijama strojnog učenja. U nastavku ukratko donosimo primjer projekta koji je provodio DRONTIM.

Potrebe klijenta

Proces je uključivao praćenje površina kooperanata od strane tvrtke DRONTIM s ciljem povećanja prinosa po hektaru, a obuhvaćao je sljedeće aktivnosti:

 • Stjecanje vidljivosti poljoprivrednih površina kooperanata
 • Procjena prinosa u svrhu planiranja kapaciteta prerade
 • Dobivanje ranih informacija o štetnim vanjskim faktorima kao što su štetnici, bolesti, korovi i nedostatak hranjivih tvari, s ciljem poduzimanja proaktivnih mjera
 • Identifikacija problema s cvjetanjem
 • Smanjena i profitabilnija uporaba resursa

Proces isporuke rješenja

DRONTIM je u suradnji s Agremom koristio proces u sedam koraka:

 1. Intervju: na temelju intervjua s korisnikom DRONTIM je dobio uvid u izazove i zahtjeve klijenta
 2. Analiza projekta: analizom potreba klijenta identificirani su problemi
 3. Priprema projekta: priprema dokumentacije i tehničkih zahtjeva u svrhu kvalitetne provedbe projekta
 4. Mapiranje površina dronovima: snimanje 2-D snimki u visokoj rezoluciji
 5. Priprema karte površina: spajanje snimki i stvaranje mapa u GeoTIFF formatu
 6. Agremo analitika: upload mapa i upotreba šest relevantnih analiza. Mape su analizirane korištenjem specijaliziranih algoritama Agrema te su generirani izvještaji spremni za isporuku
 7. Agremo izvještaji: generiranje izvještaja u različitim ciklusima razvoja usjeva. Izvještaji su uključivali PDF datoteke s detaljnim relevantnim informacijama. Također izvještaji su imali mogućnost izvoza u CSV i SHP datoteke s podacima o rezultatima svakog polja zajedno s ucrtanim granicama pojedine površine (polja)

Rezultati projekta i povrat na ulaganje

Dva glavna cilja ovog projekta bila su povećanje broja biljaka po jutru i uvođenje digitalizacije u praćenje proizvodnje. Oba su cilja ispunjena, a rezultate pogledajte u nastavku:

 • U periodu od 2018.-2021. godine Agroduhan je povećao prosječan broj biljaka po jutru za 17-20%
 • Pregledom analiza snimki drona i insighta, proizvođači duhana su uvidjeli da imaju mogućnost uštedjeti vrijeme i troškove ulaganja, a pritom i povećati prinose. Kao rezultat toga klijenti uvode dodatne nove metode precizne poljoprivrede u proizvodni ciklus.

Temeljem ovih rezultata, Agroduhan s tvrtkom DRONTIM i njihovim partnerom Agremo ušao je u četvrtu uzastopnu sezonu praćenja duhanske proizvodnje. (preuzeto s agremo.com)

Cijeli stručni članak možete pročitati ovdje.

Info: Josip Hetrih

(94)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr