Naslovna Novo Distrakcija u prometu, pojačano postupanje

Distrakcija u prometu, pojačano postupanje

57
0

Korištenje mobitela i drugih uređaja i nekorištenje sigurnosnog pojasa su prekršaji u prometu prepoznati kao dva od četiri najveća ubojice u prometu.

Sukladno odredbama čl. 196. st. 3. i 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama vozač vozila za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjio mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom, a mobitel se može koristiti za vrijeme vožnje samo ako se upotrebljava naprava koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke.

Također, prema odredbama čl. 163. istoga Zakona vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu su na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi dužni koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa, a vozač motornog vozila ne smije djecu nižu od 150 cm prevoziti bez korištenja posebne sigurnosne sjedalice koja je za sjedalo pričvršćena sigurnosnim pojasom ili posebnim kopčama u vozilu i na način kako je to odredio proizvođač sigurnosne sjedalice.

Za počinitelje ovih prekršaja propisana je novčana kazna od 1.000 kn.

Zbog povećanja problematike teškog stradavanja sudionika u prometu uzrokovanog nepoštivanjem zakonskih odredbi o obavezi korištenja sigurnosnog pojasa i zabrani korištenja mobitela na području Policijske uprave virovitičko podravske će od 16. do 22. rujna 2021. godine policijski službenici vršiti pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i prijevoza djece u vozilu, te korištenja mobitela i drugih uređaja u sklopu planiranih aktivnosti organizacije ROADPOL „Focus on the Road – distrakcija“.

PU Virovitičko-podravska

(57)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr