Naslovna Novo Biciklisti najugroženiji u prometu

Biciklisti najugroženiji u prometu

67
0

Pješaci i sudionici u prometu na biciklima, mopedima i motociklima su najugroženije kategorije sudionika u prometu, a na području Policijske uprave virovitičko-podravske najugroženija kategorija sudionika u prometu su već duži niz godina vozači bicikla. Iako na vlastitu sigurnost u prometu najviše mogu utjecati oni sami, kršenjem prometnih pravila i prometnih propisa ugrožavaju u prvom redu sebe, ali negativno djeluju i na sigurnost ostalih sudionika u prometu.

Posebno negativan utjecaj na sigurnost biciklista ima utjecaj alkohola u organizmu bicikliste, pošto je bicikl vozilo na dva kotača i zbog toga umanjene stabilnost. No, upravo kod vozača bicikla policijski službenici utvrđuju najveće koncentracije alkohola u organizmu, iako rijetko tako velike kao u srijedu, 03. kolovoza 2022. godine u 12:30 sati u Španatu, gdje je 45-godišnji vozač bicikla zatečen u nadzoru prometa, a izvršenim alkotestiranjem je kod njega utvrđena koncentracija od Najugroženiji sudionici u prometu

Iako bi sa medicinskog stajališta to za prosječnu osobu trebala biti smrtna doza alkohola u organizmu, ovaj vozač je sa toliko alkohola vozio bicikl, samo se nije držao desnog ruba kolnika. Ovaj biciklista je već od ranije poznat policijskim službenicima Policijske postaje Slatina jer mu je ovo već deveto zatjecanje u počinjenju prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja ove godine, ali ovaj puta u daleko najvećoj koncentraciji.

Drugi primjer nepoštivanja prometnih propisa od strane biciklista na vlastitu štetu je bio istoga dana oko 19:30 sati u Ulici Tome Bakača u Virovitici gdje je biciklistica starosti 72 godine upravljala biciklom nogostupom, dakle prometnom površinom koja nije namijenjena za kretanje ove kategorije sudionika u prometu, i tom prilikom bočnim ogledalom na biciklu udarila u metalni dio dvorišne ograde, zbog čega je pala na nogostup. U padu je zadobila lake tjelesne ozlijede.

Kako smo svakodnevno svjedoci mnoštva primjera nepoštivanja prometnih propisa od strane biciklista, ali i na štetu biciklista, te ugrožavanja sigurnosti biciklista na prometnicama naše županije, ponovno se pozivaju vozači bicikla na dosljedno pridržavanje svih prometnih pravila i prometnih propisa, a vozače drugih vozila da posebno obrate pozornost na ovu kategoriju sudionika u prometu, i poštivanjem prometnih pravila i prometnih propisa doprinesu njihovoj sigurnosti.

PU Virovitičko-podravska

(67)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr