Naslovna Novo Akcijski plan i Deklaracija za reproduktivno zdravlje žena

Akcijski plan i Deklaracija za reproduktivno zdravlje žena

24
0

Udruga Roditelji u akciji

Nakon niza primjera grubih kršenja prava žena u zdravstvenom sustavu izrađen je nacrt Akcijskog plana i Deklaracije za reproduktivno zdravlje žena koji je odgovor na potrebe svih žena iz urbanih, ruralnih i otočnih sredina, pripadnica romske nacionalne manjine, žena s različitim fizičkim i senzornim invaliditetom i drugih.

Nagomilani problemi u posljednjih nekoliko godina potresali su cijelo naše društvo kroz svjedočanstva žena o različitim oblicima nasilnog i neprofesionalnog postupanja u zdravstvenim ustanovama te uskraćivanju zdravstvene skrbi, a s kojima se javnost upoznala kroz kampanje #prekinimošutnju i #Dosta! Unatoč pritisku javnosti, brojnih organizacija civilnog društva i provedenim inspekcijskim nadzorima Ministarstva zdravstva RH koji su pokazali nepravilnosti, i dalje svjedočimo sve većem uskraćivanju zdravstvene skrbi ženama i kršenju njihova prava na zdravlje. Bolni ginekološki postupci bez anestezije, nezakonito naplaćivanje ginekoloških pregleda, uskraćivanje pratnje na porođaju tijekom pandemije, opstetričko nasilje, nepristupačna i neodgovarajuća skrb za zdravlje žena s invaliditetom, uskraćivanje prekida trudnoće – neki su od primjera ugrožavanja zdravlja žena.

Autorice Akcijskog plana i Deklaracije za reproduktivno zdravlje žena Paula Zore, aktivistkinja za ženska prava i Nives Rudar, mag. comm., ističu da je cilj kroz ovaj dokument postaviti čvrste temelje za kvalitetnu javnozdravstvenu skrb žena koja je prikladna dobi, rodno osjetljiva, orijentirana na osobu i počiva na pravima, etičkim principima te medicini temeljenoj na dokazima.

Uz Akcijski plan i Deklaraciju za reproduktivno zdravlje žena izrađen je e-tečaj i promotivni video osnaŽENE u zdravstvenom sustavu koji će pomoći svim ženama u boljem razumijevanju dominacije i osnaživanju za pružanje otpora dominantnom ponašanju kojem su nerijetko izložene u zdravstvenom sustavu.

Roditelji u akciji – Roda
Branka Mrzić Jagatić

(24)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr