Naslovna Grad 68. susret Čitateljskog kluba

68. susret Čitateljskog kluba

39
0

U utorak, 11. travnja 2023. održan je novi susret Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina. Travanj je mjesec kada obilježavamo Dan dječje knjige (2. travnja) kao podsjetnik na velikog dječjeg pisca H.C. Andersena, Dan hrvatske knjige, 22. travnja kada je 1501. Marko Marulić završio svoju „Juditu“, Svjetski dan knjige i autorskih prava, 23. travnja kada su 1616. godine preminuli velikani svjetske književnosti, William Shakespeare i Miguel de Cervantes. Noć knjige, manifestacija koja je pokrenuta 23. travnja 2012. ove godine obilježit će se u Hrvatskoj po jedanaesti put s ciljem promicanja knjige, čitanja, prevođenja, izdavaštva, pisaca i čitatelja.

Vezano uz ove datume, za 68. susret Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina čitali smo španjolskog pisca Carlosa Ruiza Zafona i njegovo posljednje djelo „Grad od pare“, zaokruženu zbirku priča. Za Zafona govore da je poslije Cervantesa najčitaniji španjolski pisac. Nažalost, autor nije dočekao izlazak ovog djela, a njegova nakladnička kuća posmrtno ga objavljuje, čime mu odaje počast, priznanje kao jednom od najcjenjenijih pisaca našega doba. Sam pisac zamislio je ovo djelo kao priznanje svojim čitateljima koji su ga pratili kroz njegovo životno djelo, sagu Groblje izgubljenih knjiga koja se sastoji od četiri romana. Zbirka priča „Grad od pare“ proširuje književni svijet stvoren u tetralogiji prepoznatljivoj kao zafonovski svijet, a koji susrećemo u svim njegovim djelima.

Knjiga se može čitati kao zasebno djelo, bez da ste čitali tetralogiju, ili pošto ste je pročitali jer se ponovno susrećemo s nekim likovima i njihovim nepoznatim segmentima, prepoznajemo teme, motive, atmosferu, ponovno susrećemo s mitskom knjižnicom, počevši od njenih prvih naznaka. Iako je riječ o fikcionalnom svijetu, svemiru od pare, on je i stvaran sa svim svojim nedaćama, nepravdama, ali i ljepoti stvaranja koju pisac proširuje ne samo na književnost nego i svako drugo stvaralaštvo, kroz stvaralaštvo Antonia Gaudia i njegove božanstvene Sagrade Familie (Sveta obitelj), bazilike koja krasi Barcelonu i prkosi vremenu svojim krivuljama koje nalazimo u prirodi. Kada se dovrši, bit će to najveća i sigurno najljepša bazilika kršćanskog svijeta. Jednu priču pisac je posvetio upravo ovome umjetniku i stvaratelju koji je svoj život posvetio upravo ovoj građevini koju nije uspio dovršiti, kao i Barceloni kojoj je dao svoj prepoznatljiv pečat.

Zafon gradi svoj svijet odajući počast piscima, stvarateljima kroz stoljeća. Jedna od priča posvećena je najčitanijem španjolskom piscu, Cervantesu i upravo se u ovoj zbirci priča često spominje datum 23. travnja. Barcelona je grad u kojem je pisac odrastao, o kome gradi svoje remek djelo.

Zafon je za neke naše članice jedan od najdražih pisaca, simpatije je zadobio svojim maštovitim likovima, nadnaravnim i slikovitim svijetom koji gradi, ističe jedna članica. Možda je lakše voditi raspravu o nekom romanu koji je obično vezan uz određeno vrijeme, mjesto, likove, temu, atmosferu, ali ljepota ove zbirke upravo je u njenoj ideji svevremenosti stvaralaštva, pisane riječi koja odolijeva godinama i promjenama. Iako su se priče u „Grad od pare“ svidjele članovima, nedostatak su vidjeli upravo u mnogostranosti priča koje očekuju znatiželjnog, posvećenog čitatelja koji je voljan ući iza zavjese zafonovskog svijeta, tajanstvenog, magičnog, bogatog obratima, tajnovitih likova, duhova prošlosti, pisaca koji žive da bi stvarali, svijeta u kojemu se isprepliću stvarnost i fikcija. Njegovih 11 priča na tragu su tajne stvaralaštva koju su iscrtali Cervantes i Gaudi. Ovim pričama pisac je svojim čitateljima pokazao labirint koji smo sami stvorili, ali i putokaz, tajnu mapu svijeta koja se razotkriva samo posvećenima.

Od članova Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina zbirka priča „Grad o pare“ koji je Barcelona, ali i svemir od pare koji se ne vidi, nego spoznaje, dobio je srednju ocjenu 3,92.

Za sljedeći susret Čitateljskog kluba, 09. svibnja 2023. u 17:30 sati, čitamo mladu i nagrađivanu američku spisateljicu Gabrielle Zevin i njen roman „A. J. Fikry – put do sreće“. Knjigu krase duhovitost, privlačnost, optimizam.

Pozivamo sve ljubitelje pisane riječi, knjige da od 21. travnja posjete knjižnicu i odaberu neku od knjiga koje ćemo ponuditi građanstvu kao dio redovitog godišnjeg otpisa. Postoji stari katalonski običaj, koji se spominje i u knjizi „Grad od pare“, da se za Dan sv. Jurja, 23. travnja, poklanja knjiga i ruža.

Svojom istinitošću i ljepotom, u knjizi „ A.J. Fikry – put do sreće“ izdvaja se jedan citat: „Katkad knjigama treba vremena da nas pronađu“. Možda je tu jedna od onih zaboravljenih knjiga koja vas čeka i na koju se osvrće i sam Zafon.

Volite li čitati knjige i podijeliti svoje doživljaje pročitanog s drugima, slobodno nam se možete pridružiti. Obogatit ćete nas, a nadamo se i sebe jednim novim iskustvom.

Marija Cindrić

(39)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr

 

Tagovi: