Naslovna Novo 40 stvari koje treba znati o pandemiji

40 stvari koje treba znati o pandemiji

131
0

Priručnik za pesimiste

 1. Neki će i preživjeti.
 1. Ako ne budete među takvima, ipak je lijepo znati da život na Zemlji ima perspektivu.
 1. To vam, doduše, neće biti od koristi.
 1. Maksimalno smanjite sve socijalne kontakte i nastojte se što manje kretati među ljudima, a ako ne budete imali sreće i preminete, nastavite s istom praksom.
 1. Najvažnije je stalno misliti na svoje i tuđe zdravlje, iako nema dokaza da razmišljanje pomaže.
 1. Obavezno perite ruke prije nego idete prati ruke.
 1. Pripadate li rizičnoj skupini – imate li 60 i više godina, a k tome još patite od srčanih ili plućnih tegoba – ponašajte se naročito oprezno.
 1. Naročito oprezno ponašanje podrazumijeva svijest o tome da virus ne pravi razliku između opreznih i neopreznih.
 1. Obavezno operite ruke nakon što ste oprali ruke.
 1. Ukoliko se u zemljama poput Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore i sl. stavite u samoizolaciju, time ne činite uslugu samo fizičkom, nego i svome mentalnom zdravlju.
 1. Mentalno zdravi su također podložni zaraznoj bolesti.
 1. U slučaju da ostanete živi nakon što se pandemija u balkanskim zemljama ispuše, nastavite sa samoizolacijom, jer se osim onih zdravstvenih prilike neće popraviti.
 1. Trebate imati povjerenja u mjere koje vlada vaše zemlje poduzima radi zaštite nacionalnog zdravlja.
 1. Ako nemate povjerenja u mjere koje vlada vaše zemlje poduzima radi zaštite nacionalnog zdravlja, bit ćete u potpuno istoj situaciji kao da bezrezervno vjerujete vladajućima.
 1. Pošto je situacija za vas potpuno jednaka, bolje je ne prepuštati se skepticizmu, malodušnosti i besplodnome kritizerstvu, već krijepiti svoje opće stanje tupim optimizmom.
 1. Optimizam, doduše, nije lijek protiv zaraze.
 1. Ekonomske posljedice globalne pandemije bit će razorne i katastrofalne, ali je utješno što to možda nećete doživjeti.
 1. Vjerujete li da vam uslijed širenja virusne zaraze neće faliti ni dlaka s glave, morali biste znati da Covid-19 ne napada frizure.
 1. Obavezno perite ruke prije nego idete prati noge.
 1. Ako se razbolite, ne dopuštajte svojim ukućanima da vam se približavaju, kako ne biste i njih zarazili.
 1. S druge strane, što je dobro u tome da na onaj svijet čovjek ode sam?
 1. S treće strane, možda onaj svijet ne postoji.
 1. Dođe li vam da se zakašljete, radite to u dobroj vjeri.
 1. Ako vas razbjesni sladostrašće s kojim Aleksandar Vučić – formalno povodom pandemije – govori o izvanrednom stanju, čvrstoj ruci i „vojsci na ulici“, nemojte pljuvati po njemu i njegovim suradnicima.
 1. Ukoliko niste zaraženi koronavirusom, ipak pljujte.
 1. Kod svih svojih postupka, naročito onih koji se tiču izlaska iz stana, vodite računa o rizicima, ukalkulirajte plusove i viruse.
 1. Nada nema medicinski dokazano djelovanje.
 1. Očekujete li da ćete istinite informacije o razmjerima zaraze saznati na državnoj televiziji, velike su šanse da ste bolesni.
 1. Obavezno perite ruke nakon pranja mozga.
 1. Učini li vam se da pripadnici vladajućeg aparata o virusnoj pošasti nemaju pojma i govore besmislice, to nije simptom bolesti, već zdravog razuma.
 1. Zdrav razum, ponovimo, nije u koliziji s virusnim oboljenjem.
 1. Kada vas nadležni uvjeravaju da je „situacija pod kontrolom“, dobro je imati na umu da „situacija pod kontrolom“ pati od nedostatka cjepiva.
 1. Ukoliko se niste opskrbili s dovoljnim zalihama hrane i higijenskih potrepština, to je dosta loše, ali može biti utješno što vam u slučaju kratke i teške bolesti zalihe neće trebati.
 1. Ako vas karantena podsjeća na logor, u pravu ste.
 1. Ako vas cijela zemlja podsjeća na logor, u pravu ste.
 1. Ako vas izvanredno stanje, zatvaranje granica, rigorozno ukidanje slobode i strategija vladanja koja svoj legitimitet crpi iz kolektivnog straha i psihoze podsjećaju na fašizam, u pravu ste.
 1. Tko bi rekao da će fašizam spašavati ljudske živote?
 1. Što ako se taj argument ozbiljno uzme u obzir poslije svega, kada opasnost jednom mine, pa – usprkos tome što je pandemija postala prošlost – emergency postane pravilo?
 1. Nije loše pitati se do kuda ovo može ići, no nije sigurno da ćete dočekati odgovor.
 1. Možda i ima života nakon smrti, ali je razumnije računati s obrnutom varijantom.

Viktor Ivančić

(131)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr