Naslovna Novo 11. memorijalni maraton “Da se ne zaboravi Baranja ’91” Osijek – Batina

11. memorijalni maraton “Da se ne zaboravi Baranja ’91” Osijek – Batina

124
0

Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije “Glasnici istine”pod pokroviteljstvom Ministarstva Hrvatskih branitelja, a u suradnji sa Općinom Draž, organizirala je u subotu, 20. kolovoza 2022. godine – 11. memorijalni maraton od Osijeka do Batine pod nazivom “Da se ne zaboravi Baranja ’91”

Prije starta u Osijeku, sve sudionike pozdravili su u ime organizatora inicijator ovog maratona Pavo Tutenov, predsjednik udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije “Glasnici istine” te Jurica Tolj predsjednik odbora za branitelje grada Osijeka i izaslanik gradonačelnika Osijeka Ivana Radića.

Podršku prijateljima maratoncima svojim dolaskom na start maratona iskazali su i Igor Toman poznati osječki biciklist i humanitarac, te jedan od najpoznatijih osječkih i hrvatskih ultramaratonaca Elvir Rakipović sa suprugom Andrejom.

Na svom putu do Batine svake godine sudionici ovog maratona odaju počast svim poginulim i nestalim braniteljima kao i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu simboličnim paljenjem svijeća i polaganjem vijenca.

Tako su ispred Drvenog križa na Biljskoj cesti paljenjem svijeća odali počast svim Baranjcima poginulim u obrani Grada Osijeka, a također odana je počast kod Spomen obilježja trojice poginulih osječkih branitelja gdje je kao i svake godine Darko Nađ nekadašnji predsjednik Odbora za branitelje Osijeka i dugogodišnji prijatelj Glasnika istine i suborac poginulih predvodio odavanje počasti.

U Bilju su maratonce dočekali: Željko Cickaj načelnik Oćine Bilje, Zdenko Jumić predsjednik Općinskog vijeća, Slavko Krajnović predsjednik Policijske udruge branitelja Baranje, te Damir Buček i Zdenko Jumić službenici Jedinstveog upravnog odijela Općine Bilje.

Tradicionalno sudionici ovog događaja zastaju u Vardarcu kod obitelji Bočkai, Elizabete i Ištvana koji od prvog memorijalnog maratona 2011. godine u svome domu pripremaju okrjepu maratoncima.

U Kneževim Vinogradima doček i okrjepu maratoncima pripremila je Općina Kneževi Vinogradi, a pozdravne riječi sudionicima maratona uputio je Načelnik općine Kneževi Vinogradi – Vedran Kramarić uz kojeg su bili kao i godinama prije nazočni u dočeku Tihomir Krajcar, Igor Keri i Božo Rastija čiji je veliki doprinos u organizaciji ovog maratona dok u Suzi maratoncima je okrjepu pripremio ugostiteljski objekt Piroš Čizma.

Na ciljnom odredištu u Batini, u batinskoj luci na Dunavu sudionike 11. memorijalnog maratona “Da se ne zaboravi Baranja ’91” dočekali su: ispred Ministarstva Hrvatskih branitelja Ante Blažević izaslanik potpredsjednika vlade RH i ministra Hrvatskih branitelja Tome Medveda te predsjednica Općinskog vijeća općine Draž Eva Balatinac.

Simboličnim puštanjem vijenca u Dunav odana je počast svim poginulim i nestalim Baranjcima u Domovinskom ratu. Po završetku ovog događaja na svečanom domjenku u Dražu u poznatom izletištu Kalinka svim sudionicima i zaslužnima za pomoć u organizaciji svečano su uručene zahvalnice.

Pavo Tutenov
Foto: Mario Kovač

 

(124)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr

 

Tagovi: