Naslovna Grad Župan Igor Andrović otvorio kogeneracijsko postrojenje na šumsku biomasu

Župan Igor Andrović otvorio kogeneracijsko postrojenje na šumsku biomasu

170
0

U srijedu, 05. lipnja 2019. godine, župan Igor Andrović je presijecanjem vrpce, otvorio 24 milijuna eura vrijedno kogeneracijsko postrojenje na šumsku biomasu u poduzetničkoj zoni Trnovača.

Postrojenje je to snage 5 MW električne energije, a nastalo je u skladu s politikom održivoga razvoja Republike Hrvatske i Europske unije. Opskrbljivat će 500 kućanstava zelenom, visokoučinkovitom energijom iz šumske biomase. Investitor je tvrtka Resalta, zaposleno je 13 djelatnik,a potpisani su ugovori i sa slatinskom Marinadom o isporuci toplinske energije, te s tvrtkom God, za sušare za drva.

Projekt je startao još 2016. godine, a godinu potom je potpisan ugovor o gradnji. Nakon dvije godine, pogon je otvoren.

Uz župana Igora Androvića, svečanosti otvorenja, između ostalih, nazočili su i: generalni direktor tvrtke Resalta Luka Komazec, direktor oU Slatini je župan Igor Andrović otvorio kogeneracijsko postrojenje na šumsku biomasu vrijedno 24 milijuna eura, u kojem je zaposleno novih 13 djelatnikabnovljivih izvora energije Resalte Marko Podlešeka, direktorice razvoja projekta Gorenje projekta Anamarije Bračić, kao i Siniša Janjušević, glavni inženjer projekta, a nazočnima se obratio i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić.

Ovo je najveća elektrana tvrtke Resalta. Obraćajući se nazočnima, župan Igor Andrović, naglasio je kako ova investicija ima veliki značaj i za Grad Slatinu i Virovitičko-podravsku županiju jer će ona biti pokretač i za ostale investitore, ali i sigurna budućnost za 13 novih djelatnika.

Podcrtao je kako je ovo još jedan dokaz nastavka velikog investicijskog ciklusa na području cijele županije, od Pitomače do Orahovice jer se to vidi na brojnim gradilištima. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

(170)