Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching Zdenko mi još nije donio…

Zdenko mi još nije donio…

50
0

Jako mi je žao što nisam poslao sve materijale. Sve što je trebalo napraviti upakirao sam u jednu ZIP arhivu i pred tri dana poslao Zdenku da to sredi.

Čak sam ga i nazvao da provjerim da li je sve OK. Jučer mi je javio da će sve biti dobro.

Čak mi je i rekao da će danas ujutro to biti spremno za slanje. 

Zovem ga od jutra, ali mi se ne javlja. Bit ću uporan, pa ako treba otići ću kod njega. 

Žao mi je što materijali kasne, Zdenko ih još nije donio.

Ovako slično izgleda 90% situacija kada se manje iskusni poduzetnici nađu u reklamaciji – situaciji.

Nisam ja, ON je! Majkemi!

I naravno, ekipa se maksimalno zapetlja, a posljedično naruši odnos i onda na kraju izgubi posao ili više nikada ne dobije novi.

Problem s ovakvim nastupom i gubljenjem kredibiliteta je često u krivoj pretpostavci da “klijent mora znati sve detalje i trebamo biti maksimalno transparentni prema njemu”.

Pojednostavljeno, kada upadnemo u probleme, onda zaključujemo da je najbolje prebaciti problematiku i situaciju oko nje na klijenta, jer tako možemo stvoriti razumijevanje i umanjiti štetu.

Sve to bi imalo smisla pod uvjetom da smo kod ugovaranja posla i prije isporuke spomenuli SVE komponente / resurse koje ćemo koristiti, pa onda ako i dođe do nekog problema, klijent neće biti iznenađen “tamo nekim Zdenkom”.

Jer, kada klijenti ugovaraju suradnju s vama ili vašom tvrtkom, da li je ugovaraju s desetak imena i prezimena ili tri različita odjela ili s vama kao odgovornom osobom tj. tvrtkom kao davateljem usluge?!

U 99% slučajeva contact point je samo jedan, a onda i kod problema i reklamacija treba postojati SAMO JEDAN contact point.

Sve ostalo je banana, neprofesionalnost, šlampavost i ono najgore – nesigurnost.

Sra*a se dešavaju, problemi u proizvodnji su mogući, škart može biti veći nego što smo očekivali, cijev pukne nenajavljeno, auto zgazi skladištara bez veze… ali to je gotovo pa uvijek nebitna informacija za krajnjeg klijenta.

Ono što njega uobičajeno interesira je – hoću li ono što sam naručio / platio dobiti u dogovorenim rokovima i očekivanoj kvaliteti.

Ništa više, ništa manje. Sve ostalo su nijanse sive (i ima ih više od 50).

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s Do ovog trenutka je došlo nekoliko desetaka zahtjeva za BK Start-up paket, a ako još niste upiknuli svoj, prilika je još uvijek otvorena na LINKU. Prema planu & programu, prvi primjerci kreću ovaj vikend ili početkom tjedna.

(50)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*