Naslovna Grad Završetak projekta “Pomozi biližnjemu svome”

Završetak projekta “Pomozi biližnjemu svome”

86
0

Krajem studenog 2017. godine, nakon 14 mjeseci provođenja, Crveni križ Slatina završio je projekt Pomozi bližnjemu svome. Projekt je financiran sredstvima iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD 2014.-2020.) preko posredničkog tijela Ministarstva Vlade RH za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Cilj ovoga Fonda je promicanje socijalne kohezije i socijalne uključenosti pridonoseći smanjenju siromaštva, posebice teških oblika siromaštva poput dječjeg siromaštva, beskućništva, te nedostatka hrane i osnovne materijalne pomoći. Tadašnja ministrica Bernardica Juretić potpisala je 30.09.2016. ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za 13 projekta ukupne vrijednosti 86,5 mil. kuna. Naš projekt vrijedan 2.764.268 HRK potpisao je ravnatelj GDCK Slatina Vladimir Jelenčić.

Projekt je tijekom 14 mjeseci realiziralo preko 50 volontera i djelatnika Crvenog križa Slatina za više od 1.000 obitelji, tj. 2.400 osoba u sa statusom socijalne i materijalne deprivacije. Veliku pomoć za identificiranje potrebitih korisnika pružili su nam susretljiva ravnateljica Ljiljana Randelj i djelatnici Centra za soc. skrb Slatina sa svojom bazom podataka. Svi korisnici su tijekom trajanja projekta primili 156,4 tona prehrambenih namirnica i 27,9 tona voća, te 41,5 tonu različitih higijenskih potrepština. Ukupno 226 tona pomoći (26 raznih artikala) distribuirano je potrebitima zahvaljujući predanom i napornom radu volontera. Najzaslužniji za realizaciju projekta su ovi djelatnici Crvenog križa Slatina: za slaganje i distribuciju paketa, te pozive korisnika Zrinka Bilandžija, istovarom i transportom rukovodio je Josip Šimić, a za papirnati dio pisanja periodičnih izvješća Ljubica Medved. Nemjerljivu tehničku pomoć pružile su djelatnice Razvojne agencije VPŽ – VIDRA : Kristina Kucljak i Miroslava Bato pri pisanju projekta, Ivana Zubak za javnu nabavu i energična Maja Uremović za koordiniranje izvješća. Nakon provedenog postupka javnog nadmetanja dva dobavljača dala su najbolje ponude: Narodni trgovački lanac (NTL) za prehrambene proizvode i VELPRO d.o.o za ostale materijalne proizvode (higijenske, pakete za bebe i školski pribor i torbe). Za pravovremenu mjesečnu isporuku traženih proizvoda puno su nam pomogli Ivana Demšić, područna voditeljica NTL-a i Ivica Premec, prodajni predstavnik VELPRO-a.

Tijekom 10 mjeseci podijeljeno je 14.544 toplih obroka za 48 nemoćnih i bolesnih korisnika u njihovim domovima. Podjelu obroka za tu svrhu nabavljenim novim dostavnim vozilom (Dacia Dokker) vršila je novozaposlena djelatnica Crvenog križa Emina Lipaj. Obroke je temeljem ugovora pripremao pružatelj usluga slatinski Restoran „Stari podrum“ vlasnika Vlade Kontića. Ova djelatnica dostavljala je svaki mjesec pakete hrane i higijene korisnicima koji se nisu snašli za prijevoz.

Broj korisnika materijalne pomoći veći je za 240 primatelja pakete za novorođenčad i 500 primatelja setova školskog pribora i torbi. Paketi za bebe dijeljeni su u kućama novorođenih bebe u suradnji s dostavljenim podatcima patronažnih sestara Doma zdravlja Slatina. Školske torbe dijeljene su učenicima nakon nastave ispred 6 matičnih i 17 područnih osnovnih škola slatinskog područja.

U projektu su provedene i 3 popratne edukativne mjere. Prva je tisak 600 primjerka brošure Savjeti za zdravlje, autora mr.sc. Miroslava Venusa, liječnika epidemiologa i ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo VPŽ „Sveti Rok“, dugogodišnjeg suradnika CK Slatina. Brošure su dijeljene korisnicima pomoći i članovima nekih udruga pri njihovim skupštinama. Obrađene su teme od pravilne prehrane, prekomjerne debljine, pušenja, alkoholizma, konzumaciji psihoaktivnih droga, zaraznih bolesti, korelacije alkohola i vožnje vozila i dr.

Drugu popratnu mjeru kroz 8 edukativnih radionica pod nazivom Izazovi odrastanja pripremila je poznata slatinska psihologinja Ksenija Vujanović-Juras, ravnateljica OŠ J. Kozarca u Slatini. U edukacijama sudjelovalo je 290 učenika iz 7. i 8. razreda 6 matičnih OŠ i 90 učenika 1. i 2. razreda 2 srednje škole kojima su dani korisni savjeti kako što lakše prebroditi svoje adolescentsko doba.

Edukativne radionice za zdravstvenu skrb djece pod nazivom Djeca su najslađe voće jer ispod srca rastu pripremila je i održala patronažna sestra Neda Dušak, prvostupnica sestrinstva. U 6 radionica po svim JLS slatinskog kraja predavačica je podučavala majke (106) novorođenih beba kako da poboljšaju zdravstvenu skrb, njegu i hranjenje svojih beba. Iz ovih edukacija razvile su se od svibnja nove radionice druženja i tjelesnih vježbi za majke i bebe koje je zajedno s Nedom vodila Tina Jeđud, prvostupnica fizioterapije. Ovih dana dobrohotnošću uprave NTL-a trebamo otvoriti prostor za presvlačenje i dojenje bebe u njihovom supermarketu u središtu Slatine.

Velike su dobrobiti od ovog projekta za same korisnike, ali i širu zajednicu. Najveća vrijednost je u tome što se je kroz ovaj projekt u mrežu suradnika povezalo puno sudionika od JLS-a, škola, Zavoda za javno zdravstvo, patronažnih sestara i drugih što su i istakli sudionici završne konferencije 27.11.2017.

Vlatko Jelenčić

(86)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*