Naslovna Grad “Za život kakav zaslužuju” – projekt slatinskog Crvenog križa

“Za život kakav zaslužuju” – projekt slatinskog Crvenog križa

227
0

Ovaj projekt dio je programa zapošljavanja žena u RH i financiran je iz Europskog socijalnog fonda (ESF).

Slatinski Crveni križ ovom je projektom zaposlio koordinatoricu i 20 (do i iznad 50 godina starosti) žena za područja grada Slatine i općina Voćin, Sopje, Nova Bukovica i Mikleuš.

U prvoj fazi od 1.11.2018. zaposleno je 6 geronto-domaćica, a u drugoj fazi od 1.2.2019 i ostalih 14 nakon što su u Pučkom otvorenom učilištu (PUO) u Slatini pohađale i položile 500-satni tečaj za njegovateljice.

Na maloj svečanosti u Crvenom križu polaznicama su diplome predale ravnateljica PUO Danijela Fabric Habijanac i jedna od predavačica tečaja, viša med. sestra Neda Dušak. Praktični dio tečaja polaznice su uspješno svladale u Domu za odrasle osobe u Borovi i Domu za starije i nemoćne osobe ZDENKA u Slatini.

S diplomama njegovateljice naše djelatnice same mogu otvoriti uslugu socijalne skrbi udomiteljstva za korisnike u vlastitom domu, a i puno lakše naći posao u ustanovama socijalne skrbi u zapadnoj Europi (nažalost nas u Hrvatskoj).

Prije dodjele diploma poznata slatinska psihologinja Ksenija Vujanović-Juras održala je za polaznice poučno predavanje Kako sačuvati sebe. U njemu je pojasnila kako se odnositi prema korisnicima i kako sačuvati sebe da se ne „izgori“ od prevelike želje da se ugodi svima u svemu.

Istu večer djelatnice su upriličile prigodni domjenak i zabavu uz obvezu da se jednom mjesečno zajedno nađu i jedna drugu saslušaju i savjetuju o problemima na poslu. Na terenima po općinama i gradu Slatini koordinatorica projekta Andreja Jurčević i djelatnice pronašle su 6 do 8 korisnika (ukupno oko 150) kojima će kroz 20 mjeseci pružati usluge Pomoći u kući 2-3 puta tjedno.

Za to su kroz projekt opskrbljene i biciklima, mobitelima i odjećom kojom promiču projekt.

Koristan je to projekt kojima se smanjuju troškovi države jer svi ti nemoćne, stare i slabo pokretne osobe neće završiti u skupim institucionalnim oblicima skrbi, već će ostati dokle godi mogu na svome kućnom pragu na kojemu su ostale sve pozitivne emocije i sjećanja njihovih života.

Vlatko Jelenčić

(227)