Naslovna Blog Arhiva tekstova Vrućine i spavanje

Vrućine i spavanje

80
0

Ovih se dana prevrću noću po krevetu i oni koji nemaju probleme sa spavanjem. Neke od nedavnih noći bile su upravo neugodne koliko su bile tople. Prema jutarnjim pričama uz kavu, „nešto kao da je bilo u zraku“ što je remetilo mirnu noć. Gradski betoni i asfalti dugo u noć isijavaju vrućinu i odgađaju miran san. I tako niz noći, jedna za drugom. Nakon nekoliko loše pospavanih noći, dogodi se dug u spavanju i osjećaj „slomljenosti“ je neizbježan.

Postoje mali „trikovi termodinamike“ kako se prilagoditi, odnosno, prevariti vrućine. Najlakše je uzeti daljinski upravljač i podesiti klima uređaj na neku proljetnu temperaturu, međutim riječ je o nezdravom načinu rashlađivanja. Mnogi pretjeruju u takvom načinu rashlađivanja. Preporučeno je da razlika vanjske i temperature u prostoriji ne bude viša od 7 stupnjeva. U vrijeme vrućina treba piti tople, a ne hladne napitke. Kad popijemo hladan napitak prema zakonu termodinamike, hladniji smo od okoline i primamo toplinu. Ako popijemo toplo piće ili pojedemo toplu juhu, tada otpuštamo toplinu i osjećamo se hladnije. Ovu metodu davno sam primjenjivala zajedno sa mamom i bakom kopajući na polju. Nosile smo sa sobom u termosici vruće mlijeko ili čaj i tako se spašavale na kipućem suncu. Dakle prije odlaska na spavanje treba popiti topli napitak, čaj ili mlijeko. Prostoriju za spavanje treba zamračiti zbog noćnih kukaca i širom otvoriti prozore. Tko ima stambeni prostor na kat, preporučljivo je da se preseli na spavanje u prizemne prostorije. Posteljina ljeti isključivo treba biti glatka pamučna. Poželjna je i posteljina od frotira. Noću možete okrenuti jastuk jer je donja strana hladnija.

Nije preporučljivo spavanje bez odjeće. Bolje je spavati u tankoj majici ili laganoj pidžami ili spavaćici, nego nagog tijela. Pri tom nije potrebno pokrivanje. Naročito nije poželjno pokrivanje dlanova i tabana, ruku i nogu preko kojih je najveće otpuštanje topline iz tijela.

Prije spavanja ne treba obilato jesti i nikako piti alkohol, jer on potiskuje aktivnost parasimpatičkih živaca. Riječ je o “autonomnom” tj. nedobrovoljnom dijelu živčanog sustava koji usporava otkucaje srca i doprinosi probavi“. Pivo je posve nepoželjno piće jer pivo utječe na pojačano znojenje te utoliko spavanje može zbog znojenja biti neugodnije.

Pored postelje možete držati kod kuće pripremljenu mješavinu u raspršivaču za rashlađivanje tijela. U raspršivač uliti 1 dl destilirane vode, 1 dl alkohola, zatim par kapi eteričnog ulja lavande ili ružmarina ili metvice, zatim protresti. Raspršivačem prskati samo ruke i noge.

U prodavaonicama kozmetike, poljoapotekama i drogerijama moguće je nabaviti sredstva za sprječavanje ulaska insekarta, odnosno komaraca u prostoriju spavanja. Jučer sam na mail dobila sljedeći „domaći“ naputak za pripremu sredstva za zaštitu od komaraca. Potrebno je sljedeće: plastičnoj boci od 2 l odrezati vrh, oblijepiti je crnom folijom ili najlonom. U 2 dl vode otopiti 5 dkg šećera i namrviti 1 gram kvasca (za dizana tijesta, iz dućana). Pripremljenu „zamku“ postavite na prikladno mjesto u kakav kut prostorije gdje spavate, u ugao terase ili zgodno mjesto u vrtu.

I još nešto, izbjegavajte gledanje trećeg dnevnika prije spavanja. Poslije gledanja drugog dnevnika stignete se odljutiti do odlaska na spavanje.

Cvijeta Grijak – Insomnija

(80)

Tagovi: