Naslovna Grad Vježba evakuacije i spašavanja ŽAR 2019. u Novoj Bukovici

Vježba evakuacije i spašavanja ŽAR 2019. u Novoj Bukovici

66
0

Služba civilne zaštite Virovitica (prije Područni ured zaštite i spašavanja VPŽ) izradila je elaborat vježbe „Požarna opasnost 2019“ kojim se obuhvaćaju osnovne škole na području naše VP županije. Zakonska je to obveza koju mora provesti svaki poslodavac sukladno Zakonu o zaštiti na radu (NN 71/14). U četvrtak 24. listopada OŠ Vladimira Nazora u Novoj Bukovici koju vodi ravnateljica Lareta Žubrinić provela je vježbu i praktično provjerila svoj interni Plan zaštite i spašavanja.

Vježba je provedena u realnom vremenu od 10:15 do 11:00 sati i u njoj su osim učenika i nastavnika škole sudjelovale, tj. intervenirale i žurne službe sa šireg slatinskog područja.

Županijski centar 112 zaprimio je dojavu o požaru i pozvao sve žurne službe koje sudjeluju u vježbi, te Stožer Civilne zaštite Općine Nova Bukovica.

Dobrovoljni vatrogasci DVD Nova Bukovica izvršili su navalu u gašenju požara, iznijeli ozlijeđenog učenika iz škole i predali ga Hitnoj medicinskoj službi (194).

Hitna medicinska služba iz Slatine medicinski je zbrinula ozlijeđenog učenika i svojim vozilom prevezla u zdravstvenu ustanovu.

Javna vatrogasna postrojba Slatina (193) obavila je zadimljavanje prostora, evakuaciju 6-7 učenika postavljanjem uskočnog zračnog jastuka, te okupljenim učenicima zorno pokazala gašenje požara aparatom za gašenje.

Djelatnik PU VPŽ – Policijske postaje Slatina (192) motociklom je došao na mjesto događaja i osiguravao ga.

Crveni križ Slatina sa svojim volonterima napravio je realističnu simulaciju rana na ozlijeđenima, priveo dio uplašenih i šokiranih učenika pod svoj šator, tamo ih evidentirao i okrijepio, a izgubljenu učenicu utoplili i ohrabrili.

HGSS – Gorska služba Orahovica s potražnim psom tražila je i pronašla nestalu učenicu.

Učitelji i drugi djelatnici škole upućivali su učenike na planirane putove evakuacije, provjeravali jesu li svi napustili prostore, provodili evakuaciju učenika disciplinirano i u koloni, te ih okupili i prozvali na zbornom mjestu.

Cijelu vježbu evakuacije i spašavanja komentirao je Željko Poljak, djelatnik Službe CZ Virovitica. Ravnateljica bukovačke škole Lareta Žubrinić pokazala je solidarnost sa svojim učenicima i hrabro skočila na zračni jastuk s visine više od 5 metara.

Vladimir Jelenčić, 24.10.2019

(66)