Naslovna Novo Veliki uspjeh malih bukovačkih robotičara

Veliki uspjeh malih bukovačkih robotičara

146
0

Ekipa robotičara OŠ Vladimira Nazora iz Nove Bukovice mlađe dobne skupine sudjelovala je u subotu 25. svibnja 2019. godine, u Zagrebu na  Superfinalu Croatian Makers lige za školsku godinu 2018./2019. Pozivnicu na ovo napredno natjecanje u edukacijskoj robotici osigurali su kao najbolje rangirana skupina u regiji Našice nakon održanih 4 kola u natjecateljskoj sezoni!

Croatian Makers liga je dio projekta Croatian Makers koji je 2014. godine pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM). Cilj Lige je omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu, a platforma na kojoj se odvija liga je edukacijski robot mBot.

Na superfinalu koji je otvorila ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak sudjelovalo je 300 natjecatelja u 75 ekipa u dvije dobne skupine: mlađoj (1. – 5. razred osnovne škole) i starijoj (6.-8. razred osnovne škole). Školu iz Nove Bukovice predstavljali su učenici 5. razreda : Leo Bračun, Nikola Ladović, Petar Kurtić i Kristijan Škrnički uz mentora Vladimira Bićanića. Učenici su u dva kruga natjecanja morali programirati mBot robote s ciljem rješavanja složenoga zadataka koristeći razne funkcije i senzore poput praćenja linije, komunikacije među robotima, detektiranja razine svjetlosti i pomicanja objekata.

Samo natjecanje je bilo vrlo zanimljivo i napeto jer je konkurencija bila velika, a koncentracija na visokoj razini! Nakon zbrajanja bodova od strane sudaca i na kraju ocjenjivanja postalo je jasno da su mali bukovački robotičari i ove godine među prvih deset najboljih ekipa u državi! Nagrade najboljima uručila je predsjednica Republike Hrvatske gospođa Kolinda Grabar – Kitarović koja je čestitala svim natjecateljima i potaknula ih na još veći trud i zalaganje u ovom području obrazovanja.

Ravnateljica škole Lareta Žubrinić istaknula je kako se škola veoma ponosi njihovim uspjehom te na tome čestitala učenicima i njihovom mentoru, učitelju informatike Vladimiru Bićaniću.

(146)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*