Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching Važno o povjerenju [managerske vještine]

Važno o povjerenju [managerske vještine]

1.97K
0

Jučerašnja tema o (ne)dijeljenju vizije je izazvala dosta interesa BK newsletter čitatelja, pa sam zamoljen da stavim nekoliko redaka oko zaključka tog teksta i zašto spominjem povjerenje.

U prodaji, povjerenje da će ekipa dobiti ono u što je investirala je baza svega.

Cijena, funkcionalnosti, vrijednosti, riješene boli, dobivene ugode… ma sve to je sekundarno ako nema povjerenja da za investiciju to ne dobijemo.

Prodaja se zapravo i svodi na stvaranje povjerenja, a sve ovo što ja ovdje tipkam često su samo tehnike kako da to ostvarite.

Čista klasika, ništa više.

Eh sad, kad smo kod management i liderskih vještina, stvar s povjerenjem je gotovo pa identična kao i kod prodaje – vjerujem li svom voditelju / direktoru / vlasniku da će za moje uloženo vrijeme i energiju isporučiti novac, slavu, poštovanje, zabavu, izazov, ugodu, rješenje boli…?

Osobina dobrog lider / managera / vlasnika / gazde se u svojoj osnovi i svodi na “povjerenje da će on isporučiti očekivano”, tj. “da će isporučiti ono što je obećano”.

I tu, u ovom kratkom tekstu, dolazimo do važnog detalja – ako ste u ulozi lidera / vlasnika / managera / voditelja, budite svjesni što vaši ljudi očekuju i budite svjesni kakva obećanja dajete i budite svjesni da li ta obećanja ispunjavate.

Detalj koji morate znate, a vjerujem da ste ga svjesni, je to da često ne možete garantirati da će sva dana obećanja biti ispunjena. Jer, ovakve i onakve okolnosti često utječu na rezultat i ciljeve.

I tu se opet okrećemo djelu prodajnih vještina (jeste ulovili uzorak), a tiče se rješavanja reklamacija i davanje pojašnjenja zašto obećano nismo isporučili.

Formula je jednostavna… žao mi je što nisam isporučio X, razlog zašto to nisam napravio je Y, radnje koje poduzimam / ću poduzeti su W i (1) obećajem da ću ti to kompenzirati uz Q ili (2) u vremenu Q možeš očekivati da će biti riješeno.

Povjerenje = ispunjavanje datih / očekivanih obećanja!

Vrlo jednostavno… osim ako destruktivni EGO ne preuzme kormilo i osim ako pravovremeno ne prepoznate da za isporučeno povjerenje i vi (kao lider / vlasnik / manager / voditelj) morate tražiti protuuslugu (ne biti žrtva svojih ljudi).

Goran Blagus

p.s. Rijetko spominjem famoznu win-win postavku, jer je ona dugoročno neodrživa, no s današnjom temom to je onaj od rijetkih slučajeva gdje win-win ima smisla i gdje se izgrađuju dugoročno uspješni biznisi i tvrtke.

 

 

(1966)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*