Naslovna Grad Učenici trećih razreda posjetili knjižnicu

Učenici trećih razreda posjetili knjižnicu

297
0

Učenici trećih razreda Osnovne škole Josipa Kozarca, u pratnji učiteljica Jasminke Kesegić i Sanje Hmelik, posjetili su Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina u petak, 30. listopada 2012. Učenici posuđuje građu i koriste usluge knjižnice, a današnji posjet imao je cilj potaći učenike na čitanje i korištenje knjižnog fonda Gradske knjižnice. Tema druženja bila je basna.

Basna je priča o životinjama, biljkama ili stvarima s naglašenom porukom izraženom prenesenim značenjem. Nastanak basne možemo povezati s njezinom poučnom zadaćom, jer se njome upozorava na neke općeljudske karakteristike, ponašanja, odnose među ljudima, te da se te karakteristike ili odnosi označe kao pozitivni ili negativni. To obilježje basne smatra se najbitnijim i najstarijim. Čovjek je oduvijek osjećao neodoljivu potrebu da nakupljeno životno iskustvo, mudrost, istine i spoznaje o životu i svijetu u kojem živi, prenese i podijeli s drugima.

Zrnca mudrosti upijamo u djetinjstvu: koliko smo puta za nekoga čuli da je lukav kao lisica ili tvrdoglav kao magarac, da se razmeće ili pravi važan poput pauna. Spoznaje nosimo u sebi tijekom života i postajemo sve svjesniji njihove istinitosti.

Učenici su, na već pripremljenoj pozornici u Knjižnici, odglumili radnju basni:

  • „Magareća posla“: Matko Miklošević i Maja Puljek , 3. b razred
  • „Paun i ševa“ : Matea Fotez, Dario Obrovac i Ivan Lukac, 3. b razred
  • „Paun i Sokol“ : Elena Bičanić, Ramona Nikolić, Saša Slijepčević i Matko Lovreković, 3. b razred
  • „Nadmudrena lija“ : Ana Čurić, 3. c razred
  • „Žablja melankolija“ : Niko Rastija, 3. c razred
  • „Koza ko koza“ : Karla Vasiljević, 3. c razred

Želeći učenicima boravak u Knjižnici učiniti što ugodnijim, a basne zanimljivijima, knjižničarka Ana Knežević izradila je likove životinja u basnama: „Lisica i gavran“, „Lisica i roda“, „Cvrčak i mrav“. Tekst su čitale: Ana Knežević, Marija Cindrić i Dalida Kovačević.

Učenici su najboljom proglasili basnu „Lisica i roda“ . Zatim su je prepričali kao priču. Basnu su i „promijenili“ na više načina. Promijenila se i pouka. Zajedno smo pronašli još jedno zrnce mudrosti.

Ana Knežević

(297)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*