Naslovna Grad Učenici Industrijsko-obrtničke škole rastavljaju i sastavljaju “Toyotu” kao da se radi o “Lego kockama”

Učenici Industrijsko-obrtničke škole rastavljaju i sastavljaju “Toyotu” kao da se radi o “Lego kockama”

92
0

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović, uz svog zamjenika Marija Klementa i pročelnicu Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Vesnu Šerepac, posjetio je praktikum Industrijsko-obrtničke škole Slatine. Tom prigodom, učenici 2. razreda, smjer mehaničar poljoprivredne mehanizacije iz predmeta Motori i traktori, cjeline 15. Održavanje motora u eksploataciji predstavili su županu svoja znanja o različitim oblicima dijelova transmisije, te različitosti između suhih spojki i mokrih višelamelnih spojki.

Učenici i njihov profesor, Tomislav Zorko, uz ravnatelja navedene škole Mladena Graovca, kao i ravnatelja Srednje škole Marka Marulića, Ivana Roštaša, županu su naglasili da svako današnje vozilo izuzev električnih, ima neki uređaj za razdvajanje motora od kotača ili mjenjača i kao takvo izuzetno je važno za rad svih vozila. Nakon teoretskog dijela učenici su županu prikazali i kako praktično promijeniti i prepoznati dijelove koji su potrošeni, kao i vrstu spojke koju motor posjeduje.

Osim toga, škola ima i svoje vozilo na kojem učenici vježbaju praktičan dio nastave. Naime, zahvaljujući donaciji i zalaganju ravnatelja Industrijsko obrtničke škole Slatina, Mladena Graovca, škola je opremljena s automobilom marke Toyota koji služi za praktično vježbanje i rad učenika u više zanimanja. Učenici na istom prolaze sve elemente programa u zanimanju kao što je rad motora, servis, kočioni sustav, rashladni sustav, sustav za podmazivanje, elementi ovjesa, transmisije, elektro uređaji na vozilu. Vozilo je potpuno ispravno, ali rijekom nastave, nerijetko bude rastavljena i sastavljano kako bi učenici dobili što bolje praktično znanje. (vpz.hr, mg, Fotografije: Kristijan Toplak)

(92)