Naslovna Grad Učenici drugih razreda iz Kozarca posjetili Knjižnicu

Učenici drugih razreda iz Kozarca posjetili Knjižnicu

147
0

Učenici drugih razreda Osnovne škole Josipa Kozarca posjetili su u petak, 10. svibnja 2019. Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina. Učenici redovno posjećuju Gradsku knjižnicu te im je poznat način posuđivanja knjižne i neknjižne građe , službe i usluge Knjižnice.

Knjižničarka je učenicima priredila pričaonicu na temu: „Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige“, a željela je potaknuti učenike na promišljanje o likovima koji su učenicima poznati, a koji su im bili važni, s kojima su se mogli poistovjetiti, likovi s kojima su odrastali, putovali i otkrivali nepoznate krajeve, rješavali najteže zadaće, od kojih su učili kako se nositi s izazovima stvarnog svijeta.Knjižničarka je odabrala dvije različite dječje priče, a ilustracije prikazivala na velikom platnu.

Prva je najpoznatija bajka Charlesa Perraulta: „Mačak u čizmama“. Priča je to o neobičnom i čudesnom mačku koji je svome mladom gospodaru lukavošću i snalažljivošću priskrbio kraljevski dvor i ruku kraljeve kćeri, a sebi lagodan život i lov miševa samo za zabavu. Bajka je nazaboravni dio djetinjstva većine djece i upućuje kako se treba ponašati sukladno tadašnjim društvenim vrijednostima.

Zahvaljujući porukama koje se iz bajki mogu iščitati, one su svevremenske i univerzalne i govore o interakciji ljudskih odnosa koji se mogu primijeniti danas kao i prije tristo godina.Druga je bajka Hansa Christiana Andersena „Mala sirena“. U ovoj bajci ima dosta autobiografskih elemenata. Spoj je legende i mita sa zbiljskim svijetom, a izrazom i unutarnjem razvojem potpuno je originalna tvorevina. Bajka vješto odražava dodir s dječjom perspektivom. Autor se identificira sa slabijim i nesretnim junacima.

Na različite kreativne načine knjižničarka je ponudila učenicima istražiti kako su ih današnji knjiški junaci inspirirali i nadahnjivali te kao superjunaci pomogli oblikovati ono najvažnije u njihovim životima. Odgovor na pitanje trebali su izraziti stripom i crtežom na način da su se grupirali u manju skupinu kojoj je superjunakinja Mala sirena koja im odgovara svojim osobinama i dovoljna je njezina dirljiva živona priča i bezrezervna ljubav prema kraljeviću.

Preostale tri skupine odabrale su superjunaka Mačka u čizmama i postavile u situaciju u kojoj im pomaže pisati pisma, posuđuje im čizme ili se igra s njima. Mnogi su se na jedan dan potpuno pronašli u ulozi junaka iz svijeta knjige i stripa.Učenici su izradili prekrasne aplikacije naziva „Cvjetna lizalica“ kojima je ukrašen dječji odjel Knjižnice.

Posjetite nas i i Vi!

Više fotografija pogledajte ovdje…

Ana Knežević, mag. Bibliotekarstva

 

(147)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*