Naslovna Grad Uče programirati već u vrtiću

Uče programirati već u vrtiću

31
0

Dječji vrtić Suncokret sudjelovao je u Europskom tjednu robotike (ERW2020) koji se ove godine obilježava od 19. do 29. studenog. Na ovu manifestaciju prijavljeno je 86 robotičkih radionica u više hrvatskih gradova, a u cijeloj Europi preko 200 različitih događanja.

„Djeca rane i predškolske dobi vrlo lako stječu nova tahničko-tehnološka znanja a njihove sposobnosti i vještine nadilaze sva naša očekivanja. Djeca su danas praktički od rođenja senzibilizirana za nove tehnologije i tu njihovu sposobnost i interes treba iskoristiti. U Europskim preporukama o ključnim kompetencijama za cjeloživotno učenje razvoj tehničko-tehnoloških kompetencija, među kojima su i one iz područja automatike i robotike, ističe se kao neizostavan kako za razvoj pojedinca tako i društva u cijelosti. Polazeći od toga prošle smo godine proveli anketu među roditeljima naših polaznika i 100% roditelja, kako u Slatini tako i u Mikleušu, izjasnilo se da u vrtiću žele provedbu programa robotike. Tada smo krenuli u osmišljavanje programa pod nazivom „Prvi koraci u robotici“ kojega smo poslali na verifikaciju u Ministarstvo znanosti i obrazovanja te nam je početkom ove pedagoške godine stiglo njihovo pozitivno mišljenje. Robotiku smo integrirali u naš redoviti program odgojno-obrazovnog rada a djeci koja nisu polaznici vrtića omogućit ćemo sudjelovanje u Robotičkoj igraonici u poslijepodnevnim satima, kada se javnozdravstvena situacija popravi i za to steknu uvjeti“ – rekla je ravnateljica Djejeg vrtića Suncokret Snježana Dupan-Lovrić.

Centar robotike u vrtiću već je opremljen setom „Bee Botova“, edukativnih pčelica-robota, za koje su odgojitelji izradili različite podloge za kretanje. Pomoću ovih didaktičkih pomagala djeca uče osnovno programiranje i izradu algoritama, razvijaju svoje logičko razmišljanje, finu motoričku sposobnost, komunikacijske vještine, prostornu orijentaciju, pažnju, pamćenje i kreativnost.

„Aktivnosti ostvarujemo grupno i individualno prema razvojnim potrebama i mogućnostima djece. U planu nam je nabava „Blue Botova“ i nekoliko robotskih sustava iz programa Lego Robotike primjerenih djeci rane i predškolske dobi. Aktivnosti s robotima djeci su jedne od najomiljenijih aktivnosti u vrtiću te ih stoga koristimo ne samo za učenje programiranja nego i za stjecanje novih znanja o okolini koje nas okružuje, matematici, geografiji, prometu te brojnim drugim područjima dječjeg interesa. Program robotike kao i program ranog učenja engleskog jezika besplatan je za sve polaznike redovitog programa Dječjeg vrtića Suncokret“ – istaknula je ravnateljica Dupan-Lovrić.

Više fotografija pogledajte ovdje…

(31)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*