Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching Treća koja je spremna za promjenu…

Treća koja je spremna za promjenu…

16
0

Ako se nađete u prilici da čitate stare poslovne knjige, posebno one koje se odnose na prodajne i komunikacijske vještine, tada nije teško zaključiti kako ono što je funkcioniralo nekad, funkcionira i danas.

Jedino što se kroz vrijeme promijenilo je način na koji je poruka prenesena, no to je i dalje jedna te ista poruka.

Internet i njegovi servisi samo su kanal kroz koji se prenosi poruka, no kako su i nekada emocije bile presudne za odlučivanje isto tako i one imaju presudnu ulogu i dan danas.

Nekada se sastanak dogovarao telefonom. Poštom ili faksom su se slali dopisi i prodajna pisma, a danas imamo instant messenger, email i PDF datoteke.

Eventualno je brzina prijenosa poruke ubrzana, ali i to je samo djelomično istinito.

Cijeli ovaj uvod je ovdje što se u “starim knjigama” obavezno spominje pojam CTA – Call To Action tj. Poziv Na Akciju.

CTA / PNA je dio prodajne koreografije u kojem sugeriramo sljedeći korak koji treba napraviti primatelj prodajne poruke.

Klasični primjeri CTA su nešto kao “želite da vas nazovem u srijedu ujutro ili u petak popodne” ili “uzet ćete opciju A ili opciju B” ili neka izvedenica u kojoj se sugeriraju dva rješenja koja je poželjno da primatelj (prodajne) poruke odabere.

Razlog zašto trebamo CTA / PNA je u postavci da su ljudi često neodlučni i treba im poguranac kako bi napravili ekstra korak koji onda ide u našu korist.

Da li je stiglo vrijeme da izbacimo CTA iz prodajne koreografije? NE!

Poziv na akciju treba, ma što treba, MORA uvijek biti unutar prodajnog pisma, pregovora i prodajne koreografije, samo je važno kako je on formuliran.

CTA / PNA s plitkim i manipulativnim tehnikama ”odaberi opciju A ili opciju B” (koja uzgred ide meni u najveću korist) je spremna za promjenu.

Samo za podsjetnik – čin biranja za sobom povlači i osjećaj odgovornosti, a osjećaj odgovornosti je nešto što po ljudskoj prirodi želimo što više izbjeći. Trend koji je sve više aktualan u zadnjih 10 godina, a izgleda da će biti tako i narednih 10.

Ukratko, izbacite iz svojih nastupa “da li da vas zovem sutra ili prekosutra” i unaprijedite ih pitanjima ili sugestijama u kojima će sami potvrditi kad je najbolje vrijeme za follow-up (ako ne potvrde, znate što vam je raditi) ili ih zatvorenim pitanjima (da/ne odgovor) pridobijte na svoju stranu.

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Jeste li se odlučili za biti član BK Membership programa

(16)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*