Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching Tehnika kad si gradiš brend

Tehnika kad si gradiš brend

23
0

Ovo što slijedi nije jedina tehnika, niti je najbolja (a što je najbolje?) kako izgraditi svoj brend tj. kako privući vojsku pratitelja i štovatelja.

Ovo je samo jedna “nevina” tehnika iz arsenala influencera, manipulatora, opinion makera i sličnih likova.

I da, ovo NIJE LOŠA tehnika, niti je ičime ZABRANJENA tehnika.

Osim toga, tehnike i vještine shvatite kao alate – možete ih koristiti u pozitivne svrhe, a možete i u negativne svrhe. TehnGoran Blagusike, vještine, alati… ne znaju kako će biti korišteni.

Dakle, tehnika koja je dobra za izgradnju ili unapređenja svog brenda i njegove percepcije je opisivanje i djelomično pojašnjavanje stanja ili situacije iz područja u kojem se (želite) pozicionirati.

Ako se želite pozicionirati i efikasno brendirati u frizerskom biznisu, onda kroz različite kanale pojašnjavate i opisujete različita zbivanja, rješenja, okolnosti i sve što je relevantno uz frizerski biznis.

Frizure ovakve, tehnike šišanja onakve, škare ove, šamponi oni, saloni ovi, ljudi ovi… 

Naravno, sada će velika većina odmahnuti glavom i reći da je to glupost i da je to još jedan bez veze trik… i bit će djelomično u pravu.

Naime, da bi to uspješno funkcioniralo, izvedba i cijeli okvir (framework) mora biti ispravno postavljen. Nešto na čemu puno wannabe influencera i ekipe koje želi izgraditi brend padne.

A postavka je sljedeća – kod pojašnjavanja i opisivanja nekog ili nečeg iz područja gdje gradite brend NE SMIJETE propovijedati i (suptilno) sugerirati rješenje.

Strategija se svodi na opisivanje okolnosti i ”pokazivanja otvorenih vratiju” u kojima sljedbenici i pratitelji mogu naći svoje nove spoznaje.

Nema tu “ja mislim…”, “prema mom znanju & iskustvu…”, “kao osoba od x godina iskustva…”… ne, ne, ne… sljedbenici moraju stvoriti zaključak u obliku “sad mi je jasno”, “aha, sad znam”, “konačno sam skužio”, “nisam tako razmišljao, ovo je dobro”…

I kad ste stvar tako postavili te nakon nekog (neutvrđenog) vremena, jednostavno vas okolina prebaci u stanje i percepciju utjecajnog i stručnog. Zapravo, postajete relevantan izvor u kojeg se vjeruje.

Plus, kao dodatni benefit, stvori se i odlična polarizacija… cilj postignut!

U konačnici, da li više volite pratiti one koji objašnjavaju zašto je nešto ovako i onako ili one koji tvrde da bi trebalo biti ovako i onako?

Što? Ne volite ikoga pratiti? Ne čitate kolumne i mišljenja komentatora ili nikad ne (po)slušate mišljenje pametnog i mudrog “lika”? Naravno, nije on ništa sugerirao, već vam je samo “poGoran Blaguskazao da postoji i drugačiji pogled”.

Goran Blagus
(Business klinika)

(23)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*