Naslovna Novo Svinjokolja u Martincima

Svinjokolja u Martincima

561
0

U subotu 18. siječnja 2020. godine, u hrvatskom selu Martinci (udaljenog 5 km od Kapinca na mađarskoj strani rijeke Drave) održan je 4. Hrvatski gastronomski i kulturni festival u Podravini.

Organizator ovog događanja su mjesta hrvatske manjinske samouprave iz županija Baranja i Šomođi i zastupnik Hrvata u Mađarskom parlamentu gosp. Jozo Solga rodom iz Martinaca.

Od 11 ekipa koje su sudjelovale u ovoj tradicijskoj svinjokolji tri su bile iz Hrvatske : iz Lukača, Gornjeg Bazja i Sopja. Načelnik općine Sopje Berislav Androš bio je član povjerenstva za ocjenjivanje u tri kategorije : najbolje kobasice, najbolje čurke (krvavice) i najbolja frišketina (pečeno meso). Za najbolji i najskladniji tim proglašena je ekipa mesara iz Martinaca.

Ova krasna manifestacija, kao i 14. Dravsko proljeće koje će se održati na mladi Uskrs ove godine mađarskom Starinu, jedan je povod više druženju i zbližavanju Hrvata s obje strane rijeke Drave. Uz puno pjesme, ića i pića oko 200 sudionika družilo se i razmjenjivalo „stručna“ iskustava u pravljenju delicija, iz ne tako davnog vremena, kada je svinjokolja bila redoviti običaj u većini sela ovog našeg podravsko-slavonskog kraja. Nažalost, ova tradicija izumire sa i bez europskih direktiva jer sve je manje mladih ljudi koji se uključuju u nju i kadri su obaviti svinjokolju samostalno.

Sa velikom nadom Hrvati u 8 sela Hrvatske državne samouprave (nasuprot sela u općini Lukač, Sopje i Čađavica) guraju projekt izgradnje cestovnog mosta kod Sopja ili Kapinaca koji će sadašnju udaljenost od 80 do 100 km preko Terezinog Polja ili Donjeg Miholjaca smanjiti na realnih 10-20 km. Red je da ovu inicijativu prihvate i sve jedinice lokalne samouprave s naše strane Drave, naša Virovitičko-podravska županija i Vlada RH. Uz malo dobre volje trebali bi do ulaska u šengensku zonu imati gotovi izvedbeni projekt koji bi se financirao iz fondova EU, te Mađarske i Hrvatske države. Sve ostalo je na Kinezima.

Toliko dugujemo našim precima kojima do Velikog rata Drava nije bila prepreka, ali i našim potomcima, jer će most zaista poboljšati svekolike veze između Hrvatske i Mađarske i pomoći da hrvatska manjina opstane vezana za svoju maticu još mnoga stoljeća.

20.01.2020.
Vladimir Jelenčić

(561)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*