Naslovna Razno Studijsko putovanje u sklopu projekta Y-DEMO

Studijsko putovanje u sklopu projekta Y-DEMO

20
0

ydemo3mU sklopu međunarodnog projekta Y-DEMO članovi udruge mladih KRIK, zajedno s prestavnicima Kluba urbane kulture iz Slatine, učeničkih vijeća Srednje škole Marka Marulića iz Slatine i Gimnazije Petra Preradovića iz Virovitice, vijeća studenata VŠMTI-a, Županijskog savjeta mladih Virovitičko-podravske županije i VIDRA-e Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, posjetili su španjolski grad Cuencu. Mladi Virovitičko-podravske županije su od 20. do 26. veljače sudjelovali na simulaciji plenarne sjednice europskog parlamenta s još dvadesetak mladih i njihovih mentora iz Turske, Bugarske i Španjolske. Cilj simulacije bio je prikazati mladima način funkcioniranja europskog parlamenta iz prvog lica, te povećati sudjelovanje mladih u demokratskim procesima lokalnih uprava u Europi.

ydemo2m

Kao i u pravom parlamentu sjednica je započela biranjem nacionalnih predstavnika, te predsjednika i glavnog tajnika kojima je zadaća bila voditi sjednicu. Nakon izbora predsjedništva timovi iz svake države imali su zadaću odrediti probleme i moguća rješenja iz tri prioritetna područja: kultura, okoliš i poduzetništvo mladih, te su potom formirane radne skupine s predstavnicima iz sve četiri zemlje koje su za zadatak imale doći do općih smjernica koje će biti primjenjive na sve zemlje. Gotove smjernice su bile prezentirane cjelokupnom parlamentu, te su nakon rasprave formirani prijedlozi koji su poslani pravom europskom parlamentu kao prijedlog mogućih rješenja problema s kojima se susreću mladi, ali i ostali građani, zemalja članica EU.

Svaka država predstavnica također je imala i zadatak pripremiti nacionalnu večer, gdje su prezentirali svoja nacionalna jela, pića, glazbu, plesove, običaje, itd. Tako smo plesali tradicionlni bugarski ples, jeli turski kebap, pili španjolski sangriju, šetali se u slavonskim nošnjama,…

ydemo1

Osim na nacionalnim večerima slobodno vrijeme smo provodili u obilasku Cuence, grada poznatog po visećim kućama, starim crkavama i mostu Sv. Petra (Puente de San Pablo). U Cuenci smo najviše radili u Centru mladih, koji je nedavno obnovljen i sadrži dvoranu za sastanke i projekcije, prostor za izložbe, informatičku učionicu i 4 sobe za različite radionice. I mi težimo Centru mladih u približnom obliku. Također smo posjetili i Madrid, gdje smo osim povijesne jezgre i parkova obišli i stadion Santiago Bernabeu.

Na ovom putu smo naučili korisne informacije o europskom parlamentu, Erasmus+ programu, probali razne vrste hrane i pića, no najvažnije od svega stekli smo mnogo novih prijatelja od kojih ćemo s nekim možda surađivati na budućim projektima, ali će nam svi ostati u prekrasnom sijećanju kao i cijeli ovaj put. 🙂

Matej Peretin, Predsjednik Udruge mladih Krik

(20)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*