Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching Što znate danas, a niste znali jučer?

Što znate danas, a niste znali jučer?

17
0

Pitanje iz naslova je najvažnije poduzetničko pitanje koje morate ponavljati iz dana u dan i tražiti odgovor iz dana u dan.

Što znam danas, a nisam znao jučer?

Znam da su marketing poruke OK, znam da Pero nije zadovoljan, znam da dobavljač X počinje komplicirati, znam da banke uvode nove procedure, znam…

Iako ovakvo pitanje izgleda kao neka alkemija i lajfkoučing fora, u njemu se skriva jedna druga jako važna postavka.

A to je da ovakvo pitanje “tjera” da se napravi review prijašnjeg dana.

I to je iznimno bitna postavka za biznis koji želi dugoročno opstati. Zapravo, to je bitno za biznise koji svoje rezultate ne temelje na “slučaju” i “možda će se desiti”, već na stabilnim i sigurnim koracima.

Možda danas saznate kako je jučer bilo generalno sra*e. I to je bilo zbog toga, toga i toga. 

Ili možda saznate kako ste previdjeli X zbog kojeg se dešava Y ili se desi nešto deseto.

Nebitno što je to, sve tako dugo dok se napravi retrospektiva (u cca. 3 minuta) što je to bilo jučer i to osvijesti i evidentira, dobro je.

Kasnije, nakon što se skupi dovoljno “jučer zapisa”, ide tjedni, mjesečni, kvartalni, polugodišnji, godišnji, trogodišnji… “što znam danas, a nisam znao tada” zaključak.

Da ja puno ne kompliciram… sigurno su vam jučerašnje “najave kriznih dana” osvijestili koju moć imaju vijesti kada izvještavaju o mogućoj zdravstvenoj katastrofi.

Minimum kojeg ste barem trebali uloviti za jučerašnji dan je postavka kako su ljudi i dalje bića koja odlučuju na temelju emocija, a ne racionalnih zaključaka.

Goran Blagus
(Business klinika)

(17)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*