Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching Što je misliti dobrog donijelo?!

Što je misliti dobrog donijelo?!

13
0

Nastavljamo sa serijalom “laži potencijalnih klijenata” i kako se nositi s njima. Zapravo, kako ih prepoznati i preokrenuti u svoju korist.

S vremena na vrijeme na površinu ispliva definicija (?) nečeg što se zove “bijela laž“ ili “white lie”. Dotična definicija je vrlo popularna kod političara kada budu uhvaćeni ili dovedeni do zida jer nešto što su izgovorili ili nešto za što su se zalagali je evidentno da su znali da to nije istinito.

“Zar ne vidite da nikome nije naškodilo što smo stvari malo drugačije prezentirali…“ krene uobičajeno opravdavanje, da bi se onda to zakucalo u nastavku izjave riječima “ionako je to bilo u korist druge osobe / društva”.

U pregovaračkim tehnikama “bijela laž” je jedna od komponenti koja se koristi kao alat kroz koji se želi postići željeni cilj, što se uobičajeno može primijetiti ali i primijeniti kod prodajnih aktivnosti.

Skupo nam je… izgovaramo kako bismo (pokušali) spustili cijenu, iako nam je cijena prihvatljiva

A može li rješenje X ostvariti… izgovaramo kako bismo stvorili osjećaj nervoze kod druge strane, iako dobro znamo da je traženo moguće

Dobar pregovarač zna pametno i mudro iskoristiti gornje izjave, no u toj kategoriji je i jedna oko koje se mnogi zapetljaju i samo uvale u probleme.

A izjava glasi – Moramo još malo razmisliti!

Dotična rečenica, izgovorene od bilo koje pregovaračke strane (oh da) može se shvatiti dvojako:

  1. Ne želim da imaš loše mišljenje o meni, jer te želim odbiti
  2. OK, znači na dobrom smo putu i očito ima neka blokada koju moram otkriti

U praksi… posebno u praksi podneblja u kojem živimo, “Moramo još malo razmisliti!” je “bijela laž” kroz koju se želi reći “ne!”.

Osvijestite i prihvatite kako je ljudima jako teško izgovoriti NE. A glavni razlog tome je emotivni kuršlus koji će osoba koja je izgovorila NE napraviti u svojoj glavi.

“Loša sam osoba”… “Što će on misliti o meni…”… “Sigurno sam ga povrijedio…”… 

Rješenja kako se nositi s “Moramo još malo razmisliti!” je nekoliko, a evo smjerova koje možete odabrati:

0. OK. Čujemo se

1. Razumijem. A imate barem približno vrijeme koliko bi to trajalo?

2. A oko čega još morate razmisliti?

3. Može, ali prije nego se rastanemo, možete li mi reći da li trebate vremena za razmišljanje kako biste mi na blagi način rekli da niste zainteresirani ili neku od opcija nisam dovoljno dobro pojasnio?

Podsjećam… kada ljudima date priliku da ne moraju lagati ili kad im date svoju interpretaciju njihove laži, tada će je jasno i glasno izgovoriti. Zapravo, vrlo često će je progutati, ulovit će se u laži i promijenit će inicijalni stav.

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. BK membership program kreće ovaj tjedan… prva epizoda…

(13)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*