Stigli ste!

27
0

Nema do milozvučne rečenice izgovorene od GPS aplikacije, a koja godi duši i utrnuloj guzici nakon 4,5 sata fiksirane pozicije – Stigli ste!

To je to! Stigli smo! Evo nas! Konačno!

Malo rastezanja, malo osvještavanja da smo stigli i kreće konzumacija sadržaja s lokacije.

Jednostavno i sasvim očekivano.

Ili ima tu nečeg? Hmmm…

Ima i to nešto velikog i jako važnog.

Prodajna koreografija je set procedura, koraka, stanja, check-pointa, opcija, mogućnosti i svega ostalog koja opisuje put potencijalnog klijenta do aktivnog klijenta.

Kako nam GPS na samom početku iscrta rutu do cilja ili nekoliko ruta do cilja, tako i prodajna koreografija mora imati jedan ili više različitih puteva kako se dolazi do cilja.

Ali, tu priča i postavke prodajne koreografije ne staje.

Dok GPS odradi svoj dio posla i čeka novu naredbu tj. novu destinaciju do koje će iscrtati rutu, u biznisu ipak moramo imati jedan drugi smjer – zadržavanje i održavanje poslovnog odnosa s novim klijentom.

Nije neuobičajeno (i loše za biznis) da jednom kad je pružena usluga komunikacija i održavanje odnosa stane, tj. očekuje se da klijent upiše novu destinaciju do koje želi stići. Kao GPS – čeka se naredba i onda je više ili manje poduzetnik mehanički ispuni ili ne ispuni.

A može (i treba drugačije) – iskoristiti priliku i situaciju da je klijent iskonzumirao željenu uslugu / traženo rješenje (stigao je na prvobitni cilj) te na tome graditi odnos u obliku customer carea, upsale, crossale, proširenja suradnje, traženje preporuke, nove kupnje…

U biznisu put nikad ne smije završiti. Pa čak ako se bavite i pogrebnim uslugama, UVIJEK postoji prostor i smjer kako možete poslovne odnose zadržati aktivnim. UVIJEK!

Goran Blagus
(Business klinika)

(27)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*