Naslovna Blog Arhiva tekstova Spavanje na trbuhu

Spavanje na trbuhu

115
0

Već nekoliko godina poput sretne žabe, spavam na trbuhu. Glava mi je tada uglavnom okrenuta u pravcu sjevera, a lice žmiri na zapad. Uglavnom, kako mi se popravilo spavanje, kao da čekam žablji poljubac iz bajke pa da se dogodi neko čudo. Međutim, pronašla sam podatak da je najštetnije za tijelo upravo spavanje na trbuhu. Položaj spavanja na trbuhu još ima naziv i „padobranski“ a prakticira ga, navodno, 7 % ljudi.

Našla sam podatak iz neke islamske vjerske knjige da „spavanje na stomaku bez opravdanog razloga ne izgleda prirodno i kao takvo predstavlja mentalnu konfuziju. Ako pojedinac spava na stomaku zbog stomačnog bola, tada ne bi trebalo biti škodljivo ako ne postane navika.“

Znanstvena istraživanja upozoravaju da dugotrajno spavanje na trbuhu može prouzročiti degeneraciju kralježnice. Zbog pritiska na vrat koji je pod kutom od 90 stupnjeva može se javiti ukočenost vrata i vilice. Može se javiti trnjenje ruku ako su u ravnini s licem. Stvar se pogoršava ako je još i krevet premekan.

Očito znanstvenici imaju ponekad viška vremena pa štošta istražuju. Navode čak kako je prema položaju spavanja moguće analizirati nečiju osobnost. Za „padobrance“ , odnosno spavače na trbuhu kažu da su općenito društveni tipovi nagle naravi, ne vole kritiziranje i ekstremne situacije. Trbušno spavanje karakteristično je za osobe s prikrivenom agresijom. Položaj lica“prema dolje“ ukazuje na dramatične, emotivne promjene u životu. Trbušni spavači, navodno, češće imaju erotske snove.

Većina ljudi spava na leđima, čak oko 43 %. „Leđne spavače“ karakterizira samouvjerenost i dobro mentalno zdravlje. Uz optimističan i otvoren stav prema životu, uz ovu spavaću pozu ide veća vjerojatnost hrkanja.

Spavači na boku s rukama prema naprijed su navodno, pod stresom i osjećaju životnu nesigurnost. Ova poza naziva se „poza čežnje“. Neke preporuke idu u pravcu spavanja na desnom boku, pri čemu se srce rasterećuje od pritiska drugih organa tijekom spavanja.

Fetalni položaj prilikom spavanja zauzimaju osobe koju su naizgled čvrste, prikrivene krhkosti, stidljive u komunikaciji.

U položaju „klade“, bočno s rukama niz tijelo spavaju opušteni, puni povjerenja do lakovjernosti, društveni i komunikativni tipovi.

Vojnički, na leđima s rukama niz tijelo spavanju organizirane osobe, rezervirane s postavljenim visokim standardima u životu.

U obliku zvijezde, leđno, s raširenim nogama, i rukama podignutim iznad jastuka, spava samo 5 % ispitanika . Za ovu spavaću pozu potreba je dijagonalna sloboda spavanja preko širokog kreveta. „Spavače-zvijezde“ karakterizira empatija i nesebičnost. (Tako spavaju zadovoljne bebe, s ručicama iznad glave).

Nakon nekoliko pročitanih članaka o štetnosti spavanja na trbuhu, promijenila sam pozu u „moju“, nije navedena među prethodnima. Zovem je „prva pomoć“ poza. Nalik je položaju prve pomoći unesrećenom (naučenom na tečaju prve pomoći prilikom polaganja vozačkog ispita), dok ne dođe doktor. Polubočni položaj. To mi je prijelazna faza. Od prethodnih, najviše mi se sviđa ona, „KLADA“. Najasocijativnija je za dobro spavanje.

Cvijeta Grijak – Insomnija

(115)

Tagovi: