Naslovna Reportaže Sopje i Slatina na Olimpijadi starih sportova

Sopje i Slatina na Olimpijadi starih sportova

51
0

Na 43. Olimpijadi starih sportova u Brođancima i ove godine sudjelovale su ekipe Udruge sportske rekreacije Sport za sve – „Podravac“ iz Sopja i Crvenog križa Slatina.

olimpijada_starih_sportova_naslovna

Prije više od 15 godina inicijativu za sudjelovanje na Olimpijadi pokrenuo je izbornik sopjanske udruge Jozo Šantak, u koju smo se nešto kasnije uključili i mi iz Slatine. Ova Olimpijada susretište je svih entuzijasta koji žele sačuvati staru tradiciju hrvatskog sela kroz „sportske discipline“ kojima su se mladi ratari i pastiri prije 50 i više godina prakticirali u svoje slobodno vrijeme.

Na ovogodišnjoj Olimpijadi sudjelovale su ekipe iz 30-tak mjesta iz Hrvatske te po jedna iz Mađarske i Vojvodine u 16 disciplina za seniore, 5 za seniorke i 9 za djecu i mladež (pionire), ukupno oko 1.000 natjecatelja. Sunce je s 36 stupnjeva nesmiljeno pržilo sve nas na nogometnom stadionu, ali svi su sudionici pošteno odradili svoj posao. Ove godine slatinska i sopjanska ekipa zajedno su sudjelovali na pripremama što jer rezultiralo i boljim rezultatima za obje strane.

Sopjani su kako je već običaj osvojili najviše medalja u ukupno 14 disciplina : 8 zlatnih, 2 srebrne i 4 brončane. Imena svih dobitnika nemamo, ali možemo pohvaliti Mihaela Tomaševića koji je osvojio 3 zlata i jedno srebro, Ivu Mikić sa dva zlata i tko zna po koji put zlatnu medalju Velibora Lucića, najboljeg bacača kamena s ramena u Hrvatskoj.

Slatinčani su osvojili ukupno 7 medalja (3 srebrne i 4 brončane) i to za pionire: Matija Mikić srebro i Filip Marić broncu u trci šinjama, te Karlo Šantak i Mateo Varga broncu u trci štulama. Dorijana Drokan i Ana-Marija Matić kao ekipa, iako još djeca, osvojile su srebro u bacanju noža u kategoriji seniorki. Srebro su osvojile i naše seniorke Ana-Marija Ašpan, Jasmina Gonza i Verica Mikić u disciplini kozana (rušenje drvenog tronošca štapom). Nakon iscrpljujuće višesatne borbe po žarkome suncu Drago Sabljak, Ivan Buti, Stjepan Krahulec, Antun Ašpan, uz kratkotrajno uključivanje Franje Kraljika, osvojili su broncu u disciplini boćanje (drvenim boćama) na starinski način.

Dio djece popodne je proveo je popodne na kupanju u Bizovačkim toplicama, a doma smo stigli na vrijeme prije koncerta Šime Jovanovca. Jedno lijepo iskustvo i zadovoljstvo za sve, osobito za mlade koji su se uključili po prvi put.

Vlatko Jelenčić, 31.08.2015.

.

(51)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*