Naslovna Novo Slatinski genijalci gostovali na Nova TV

Slatinski genijalci gostovali na Nova TV

308
0

U programu Nove TV, u emisiji Informer, govorilo se o učenicima Industrijsko-obrtničke škole Slatina i njihovom “dijagnostičkom pisoaru za otkrivanje raka prostate (oko 3.00 minute priloga). Ta je vrsta karcinoma druga prema učestalosti i najčešće se otkrije onda kada je već uznapredovao. Naime, u ranim fazama ne izaziva nikakve simptome, a često se kao prva anomalija pojavi povišena vrijednost tumorskoga markera PSA u krvi. Upravo bi to otkrivao senzor u pisoaru.

– Mi bismo trebali, u suradnji s medicinskim osobljem, s biokemičarima, biolozima, razviti senzor koji bi otkrio povišeni PSA u urinu, ali ne mora to biti primarno PSA. Može biti povišena pH-vrijednost, povišena temperatura, razina krvi u mokraći. Za sve to postoje senzori koji bi mogli nekom čovjeku spasiti život – objasnio je Franjo Đorđević, učenik Industrijsko-obrtničke škole Slatina.

I Franjin školski kolega Danijel Kukić vidi veliki potencijal i dijagnostičkom pisoaru.

– Za početak bi bilo potrebno oko 10 tisuća kuna da bi se osposobio cijeli projekt koji bi sam sebe isplaćivao i širio dalje. To bi sigurno bilo traženo, ljudi bi pazili što rade u toaletu, a pokrili bi i taj zdravstveni dio od raka prostate koji je iznimno opasan i drugi je na ljestvici – kaže Danijel.

Naravno, u tu cijenu nisu uračunati troškovi nužnih istraživanja, no projekt je itekako potreban zbog svoje preventivne zdravstvene uloge. S druge strane, projekt je učenike strukovne škole primorao da inovaciju i tržišno valoriziraju.

– Prvenstveno, oni stvaraju sami sebe. Ako sami po prirodi nisu inovativni i ne grizu, neće ih nitko natjerati, ali podršku imamo svi mi mentori i sama škola, odnosno kolektiv na čelu s ravnateljem i svih prema dolje. Oni razvijaju svoje ideje, a ideje koje mi predložimo oni pokušavaju razviti – rekao je mentor učenika iz slatinske škole Vedran Runje.

No da je riječ o inovativnoj sredini koja njeguje istraživanja, ali i poduzetnički duh, odnosno o pravilu, a ne iznimci, potvrđuju još neke inovativne ideje.

– Ovdje im je došla ideja da jednu našu staru CNC tokarilicu, koja je klasičnog tipa, ručna, pretvore u CEC tokarilicu. Ovdje je njihov proizvod sklopljen, sva elektronika, i sad nakon testiranja na suho ta naša elektronika ide u konkretni hardver klasične tokarilice i dobivaju CEC tokarilicu. Tako su oni nešto svoje novo razvili – ispričao je Runje.

Škola poput ove slatinske svojevrsni je inkubator u kojemu kreativni učenici ne uče samo kako postati inovatori nego i kako stvoriti temelje za buduće vlastite poduzetničke poslove. Možda upravo zbog ovakvih primjera gužve u gimnazijama jednom okopne. Emisiju ”Informer” pogledajte besplatno na NovaTV.hr. (dnevnik.hr, vpz.hr)

(308)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*